Slimme combinatie – Met het verder groeiende wagenpark van elektrische auto’s neemt ook het installeren van zonnecarports, inclusief laadpalen, een grote vlucht. Logisch, want zo maak je als ondernemer van je parkeerplaats een elektriciteitscentrale en als particulier van je autoafdak een moderne bron van gratis energie.

Slimme combinatie

Solar carport

Het installeren van zonnepanelen op je carport is een slimme combinatie van bescherming en groene energie met de nodige voordelen.

Efficiënt ruimtegebruik

Door van je autoafdak een solar carport te maken door er zonnepanelen op te leggen, maak je gebruik van een ruimte die anders onbenut blijft. Vooral handig als het dak van je huis niet geschikt is voor zonnepanelen door bijvoorbeeld een ongunstige hellingshoek of belemmeringen zoals schaduw van bomen of andere gebouwen.

Energiebesparing en kostenreductie

Zonnepanelen wekken elektriciteit op uit zonlicht, wat je energierekening aanzienlijk kan verlagen. Na de initiële investering zijn de kosten voor het onderhoud relatief laag, en na verloop van tijd verdienen de panelen zichzelf terug.

Milieuvriendelijkheid

Het gebruik van zonne-energie vermindert je afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, waardoor je bijdraagt aan de vermindering van CO2-uitstoot: goed is voor het milieu.

Bescherming van voertuigen

Een carport met zonnepanelen biedt bescherming tegen weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en hagel. Dit verlengt de levensduur van je voertuig. Specialistische installateurs zoals Abiks leveren bij de solar carport standaard laadpalen, wat wel zo efficiënt is.

Waardevermeerdering van je woning

Woningen met duurzame energieoplossingen zoals zonnepanelen zijn aantrekkelijker voor potentiële kopers en verhogen de waarde van je woning.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Voor de liefhebber van de techniek achter zonne-energie , zie dit filmpje van de Universiteit van Vlaanderen.

Uitvinding van de zonnecel

De toepassing van zonne-energie is ouder dan je zou denken. Al in 1884 lagen in New York de eerste zonnepanelen op een dak. Halverwege de 20e eeuw werd door het Amerikaanse bedrijf Bell Laboratories de eerste zonnecel ontwikkeld. Deze fotovoltaïsche cel kon licht omzetten in elektriciteit.
De specifieke toepassing van zonnepanelen op carports is een meer recente ontwikkeling, aangewakkerd door dalende kosten van zonnepanelen, stijgende energieprijzen en toegenomen bewustwording van milieuvraagstukken. In ons land zie je zonnecarports dan ook steeds meer en ook steeds vaker in combinatie met een laadpaal om de elektrische auto te voorzien van schone ‘brandstof’.

Dat Nederland massaal aan de zonnepanelen is laten de cijfers van het CBS zien: Nederland grootste importeur van Chinese zonnepanelen

Fotocredits introfoto: Jose Malagon Arenas, op Pixabay.