Stephanotis – Puur. Zuiver wit. Maagdelijk. Het zijn beschrijvingen van Rien Hoogendoorn, mede-eigenaar van kwekerij Alta Nova. Stephanotis: het meest bekende bruidsbloemetje. Ze groeien in trosjes die opengaan als sterretjes. Eenmaal open geuren ze heerlijk en kleuren ze prachtig bij de glimmende diepgroene blaadjes. In bloementaal staat Stephanotis floribunda symbool voor huwelijksgeluk. Om deze reden heet het bloemetje in het Nederlands bruidsbloem. De geur van dit lieve bloemetje vergeet je nooit meer. Een herinnering voor het leven.

Door Florapodium, Aalsmeer

Stephanotis

Bruidsbloem

Stephanotis komt oorspronkelijk uit Madagaskar en groeit daar als klimplant in bomen. Klimplanten zoeken het licht op. De plant heeft dus veel licht nodig. Maar liever geen direct zonlicht. Daarnaast houdt de plant van een vrij hoge temperatuur.

De bloem van een plant

De bloemen in het boeket worden gesneden van de Stephanotis planten. Het beste hierbij zijn de open bloemen. Van de planten met rijpe bloemen knipt de bloemist de bloemetjes af. De fase van knop tot open bloem duurt circa 2 tot 3 weken.

Alta Nova

Alta Nova kweekt Stephanotis planten die over de hele wereld worden verkocht. Alta betekent hoog, wat staat voor de hoogste kwaliteit in product. Daarnaast is het een knipoog naar de naam van de familie die het bedrijf runt: de gebroeders Hoogendoorn. Nova staat voor nieuw, een ster, helder en vooruitstrevend. Tegelijk heeft Alta Nova hiermee een nieuw werkwoord geïntroduceerd: ‘Alta Noveren’. Ofwel innoveren op een hoger niveau.

Het teeltproces

Alta Nova vermeerdert Stephanotis in de winterperiode. De stekken worden gesneden van moederplanten en in pluggen gestoken om te wortelen onder tunnels van plastic folie. Het rapen van de gewortelde stekken en het oppotten gebeurt van maart t/m september. Als de planten lengte gaan maken, worden ze aan touw gebonden. Na het indraaien klimt de plant zelf verder omhoog in het touwtje. In deze groeifase maakt de plant bloemknoppen aan die zo klein zijn als speldenknopjes. Als de plant voldoende lengte heeft, wordt ze in een kunststof boog gedraaid, waar ze verder kunnen uitgroeien. Vervolgens gaan ze in kassen met verschillende temperaturen. Daar komen de knoppen los in grotere bloemen en zichtbare trossen.

Handwerk

Met uitzondering van het oppotten zijn alle handelingen handmatig. Vol zorg kijkt Alta Nova naar de bloemvorming van de knoppen. Als deze niet voldoet aan de kwaliteitseisen gaan de planten niet in de verkoop. Gemiddeld staat een plant één jaar in de kwekerij. In die periode maken de planten verschillende trossen aan. De een heeft maar één tros, de ander wel elf.

Zie voor meer info over kwekerij Alta Nova.

Nieuwsgierig naar andere bijzondere bloemen en planten, kijk dan naar de artikelen in de rubriek Columns op GroenVandaag.

Meer foto’s van Stephanotis, zie GroenVandaag Facebook, fotoalbum.

Meer bijzondere bloemen en planten

Zie ook deze artikelen op GroenVandaag: