OEGSTGEEST- Vandaag, dinsdag 8 mei is Internationale Iris-dag, de dag waarop de bloem Iris centraal staat. Voor het eerst haken Nederlandse Iristelers in op deze bijzondere dag en brengen de bolbloem onder de aandacht van consumenten. De Iris wordt vaak toegepast in gemengde boeketten, maar kan ook uitstekend soleren.
Wereldwijd bedraagt de Irisproductie zo’n 180 miljoen stelen. Ruim 80 miljoen komen van 35 Nederlandse telers. Daarnaast zijn er jaarlijks 65 miljoen Irisbollen bestemd voor de droogverkoop.

 

iris

 

Iris in het zonnetje

Samen met Iristelers nam de KAVB dit jaar het initiatief om met twee opvallende Facebookacties met Radio Veronica en RTL Koffietijd de bloem extra in het zonnetje te zetten.
DJ Giel Beelen en tv-presentatrice Pernille La Lau toonden op dinsdag een prachtig Irisboeket en feliciteerden alle Irissen in Nederland met deze feestelijke dag. Iedere ‘Hollandse Iris’ die zich bij Veronica of Koffietijd meldde (of werd getagd) maakte kans op kleurrijk Irisboeket.

 

 

iris koffietijd

Irissen in koffietijd.

 

iris giel beelen

Giel Beelen met irissen.

 

 

Japan

De herkomst van Internationale Irisdag is onduidelijk. Vermoedelijk is de relatief nieuwe feestdag ontstaan in Japan om een ode te brengen aan de Irisbloem. De bloem staat symbool voor geloof, waardigheid en wijsheid.

De Iris is eveneens de officiële bloem van de Amerikaanse staat Tennessee, de stad Brussel en behoort volgens de etiquette in een boeket te zitten bij een 25-jarig huwelijksjubileum.

Fotocredits:
Facebook Giel Beelen/Radio Veronica
Facebook Koffietijd/RTL
Foto’s irissen: iBulb