NAALDWIJK – Vandaag vindt voor de zesde keer de internationale Dag van de Orchidee plaats. Op deze dag staat deze elegante plant in de schijnwerpers. De koningin onder de planten is dit jaar letterlijk ‘in the picture’ gezet door de internationaal bekende fashion illustrator Meagan Morisson. Zij maakte fashion illustraties van 12 bijzondere ‘social events’ met bijpassende orchideeën, van geboorte tot huwelijk, van verjaardag tot rouwdag.De Internationale dag van de Orchidee

De orchidee is een van de meest geëxporteerde producten in Nederland. Jaarlijks worden 120 miljoen orchideeën geëxporteerd naar het buitenland, waarbij vooral achtereenvolgend Duitsland, Engeland en Frankrijk de grootste afnemers zijn. Orchideeën zijn ongekend populair. Van alle plantensoorten wordt de orchidee het meest verkocht.

Orchidee voor elke gelegenheid

 


Speciale gebeurtenissen

Vooral rond speciale gebeurtenissen als Moederdag en Valentijnsdag is deze koningin van de planten het meest populair. De internationale Dag van de Orchidee is onderdeel van een meerjarige campagne die als doel heeft om de orchidee te promoten in binnen- en buitenland, een gezamenlijk initiatief van Stichting Bloemenbureau Holland en de Europese Unie. Het campagnethema is dit keer ‘Show who you are’. De gedachte hierachter is dat van de meer dan 25.000 soorten orchideeën die er zijn, in vele kleuren en vormen, er altijd wel een exemplaar is waarmee je jezelf kunt uitdrukken en die laat zien dat je geeft om een ander.

 

Orchidee voor elke gelegenheid

 

 

 

Cadeau tip
De plant staat voor geluk. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor een ander. De plant is – met haar vele diverse vormen en kleuren – een perfect cadeau die iedere gelegenheid een persoonlijke touch geeft. Elke van de 25.000 orchideeën is een unieke verschijning, met een eigen symboliek. Maar welke kies jij? Met de online test op www.orchitypes.eu vind je de variant die het best past bij iedere gebeurtenis.

 

Makkelijk te verzorgen
Veel mensen denken dat orchideeën moeilijk te verzorgen zijn. Het tegendeel is waar: de plant is juist makkelijk te verzorgen. Met een klein beetje extra aandacht bloeien vrijwel alle orchideeën meerdere malen per jaar. Degene aan wie jij een orchidee cadeau doet, kan de plant dus lang bewonderen, maar heeft er bijna geen omkijken naar.

Orchidee voor elke gelegenheid

 

Een paar tips
-orchideeën houden niet van direct zonlicht
-hebben één keer per week een beetje water nodig
-houden zo nu en dan van plantenvoeding (een keer per maand).

 

Voor meer informatie zie www.orchidsinfo.eu

Zie ook een eerder artikel op GroenVandaag over deze campagne en kunstenares Meagan Morrison. 

 

Nog meer bijzondere feestdagen

Behalve internationale orchideedag zijn er nog veel meer bijzondere feestdagen waarop bloemen en planten gewenst zijn.

Wat denk je van deze?

Internationale dag van het naakt-tuinieren
Telers haken in op Internationale Iris-dag
Internationale Kattendag, lang leve onze huistijger
8 maart: Internationale Vrouwendag
21 juni: internationale yoga dag