Bolbloemen onder de loep – Dit jaar viert de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland haar tienjarig bestaan onder het motto ‘Bolbloemen onder de Loep’, met de gelijknamige tentoonstelling in Museum De Zwarte Tulp.

Bolbloemen onder de loep

Botanische kunstenaars

Voorjaarsbollen en zomerbollen

Museum De Zwarte Tulp presenteert met trots tot en met 21 augustus 2016 de tentoonstelling ‘Bolbloemen onder de Loep’ met aquarellen en tekeningen van de Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland. Halverwege deze periode vindt er een wisseling plaats van de tentoongestelde werken. Tot 29 mei zijn er werken te zien van bloeiende voorjaarsbollen en -knollen. Na de wisseling worden van 31 mei tot 21 augustus, bloeiende zomerbollen en -knollen tentoongesteld.

Aquarellen en tekeningen

In beide perioden zijn circa zestig aquarellen en zwart-wit tekeningen van tulpen, hyacinten, narcissen, krokussen en andere bijzondere bolbloemen en knolgewassen te bezichtigen. Gedurende de tentoonstelling worden wekelijks activiteiten, lezingen en workshops georganiseerd.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Aziatische lelie zomerbol van 2024

bolbloemen-onder-de-loepNatuurgetrouw en eeuwenoud

Botanische kunst zet planten en hun schoonheid natuurgetrouw op papier, zowel volgens eeuwenoude traditie als met moderne ideeën en technieken vervaardigd om zo een zo hoog mogelijke esthetische waarde na te streven.
De afgelopen jaren is het botanisch tekenen ook buiten de wetenschappelijke wereld sterk in opkomst. Steeds meer mensen ontdekken het plezier van de nauwgezette studie van planten, en de uitdaging om al het moois correct weer te geven.
Bron: Botanische Kunstenaars Nederland.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: 400 jaar Mayflower botanisch herdacht

Tegelijk met de tentoonstelling Bolbloemen onder de loep is aan de hand van 30 historische prenten en boeken de ontwikkeling van het botanisch tekenen te zien. De twee tentoonstellingen vormen samen een prachtig overzicht van het botanisch tekenen door de tijd heen.

Meer informatie:

www.museumdezwartetulp.nl

www.botanischkunstenaarsnederland.nl

Museum de Zwarte Tulp, Heereweg 219, 2161 BG Lisse.

Meer over Botanisch tekenen

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

400 jaar Mayflower botanisch herdacht

Voor andere groene uitjes zie GroenVandaag Uitjes.