Zomerbol van 2024 – De Aziatische lelie is verkozen tot zomerbol van 2024. Zag je deze exotische schoonheid vroeger vooral in de vaas, nu duikt ze steeds vaker in tuinen op. Met hun grote trompetvormige bloemen in een groot aantal kleuren zijn het echte eyecatchers.

Zomerbol van 2024

Dit artikel is verzorgd door iBulb

Aziatische lelie zomerbol van 2024

Yellow Baby

Bollen als ware kunstwerken

Van alle typen lelies komen de Aziatische in de zomer als één van de eerste in bloei. Ze zijn supersterk en groeien gemakkelijk. Sommige groeien 30 cm hoog, maar andere tikken de 1,5 meter aan. De keuze aan bloemkleuren is enorm: van crèmewit, tot donkerpaars en van lichtroze tot knaloranje. Ook zijn er met meerkleurige bloemen of vrolijk gespikkeld; ware kunstwerken! De meeste Aziatische lelies geuren niet. Er komen steeds nieuwe variëteiten bij, zelfs met gevulde of stuifmeelvrije bloemen!

TIP: Zomerbollen moeten bij voorkeur geplant worden als het vorstgevaar voorbij is. Over het algemeen is de stelregel na de ijsheiligen (11, 12, 13 en 14 mei).

Tiny Invader – Orange Art

Koele voeten

Aziatische lelies komen oorspronkelijk uit Azië en Europa en zijn goed winterhard: ze kunnen maar liefst tot 25 °C vorst verdragen. Plant de bollen in het najaar of in het voorjaar als het niet vriest, op een plaats met minimaal 6 uur zon. De bodem moet goed waterdoorlatend zijn. Plant twee tot drie keer zo diep als de bolmaat (zo’n 15 cm diep), met de punt naar boven. Vul het plantgat op en druk de grond voorzichtig aan. Lelies houden van koele voeten, breng daarom een laagje van enkele centimeters van bijvoorbeeld schors, blad of stro aan (een mulchlaag) of plant de bollen tussen andere planten. Geef na het planten water.

Tiny Todd – leliebollen

mooie lelietuin

Patricia’s Pride

Handige tips

  • Plant lavendel of Afrikaantjes naast je lelies. Schadelijke insecten houden niet van de lavendelgeur en Afrikaantjes trekken juist nuttige insecten aan.
  • Zet Aziatische lelies in potten of bakken waar het overtollige water uit weg kan lopen. Vooral de dwergvormen zijn hiervoor ideaal.
  • Knip eens een bloemstengel af en zet deze in een vaasje of geef hem cadeau. Een bloem uit eigen tuin, hoe leuk is dat dan?

Kijk op www.bloembol.org voor meer informatie over bloembollen.

Fotocredits: iBulb