OEGSTGEEST – Insecten. Dit weekend stond er een alarmerende voorspelling in de landelijke krant NRC over het voortbestaan van insecten. Het gaat niet goed. Wetenschappers stelden vast, dat in minder dan 30 jaar tijd 75% van de vliegende insecten is verdwenen. En dat terwijl ze zo belangrijk zijn bij het bestuiven en recyclen. Bovendien spelen ze een cruciale rol in de voedselketen.
Wat weten we eigenlijk van insecten? In het insectenboek Terra Insecta -verschijnt 18 oktober- maken we op een bijzondere manier kennis met dit deel van de dierenwereld die zo essentieel is voor het leven op aarde.

 

insecten

 

Insecten

Terra Insecta

Ze leven op twee kilometer hoogte, in diepe grotten, in je computer en in de neusgaten van een walrus. Voor ieder mens op aarde bestaan er tweehonderd miljoen insecten. Maar terwijl het aantal mensen de afgelopen veertig jaar is verdubbeld, is de hun hoeveelheid gehalveerd – een desastreuze ontwikkeling. Zonder dat wij het doorhebben houden insecten de wereld draaiend. Mens en dier zouden niet overleven in een insectloos bestaan.

 

Anne Sverdrup-Thygeson

In Terra insecta leidt de Noorse entomoloog Anne Sverdrup-Thygeson de lezer rond in de verbazingwekkende wereld van deze beestjes. Je leest over beestjes met oren op hun knieën, ogen op hun geslachtsdelen en een tong onder hun voeten. Met haar enthousiasme opent ze onze ogen voor diersoorten die op het eerste gezicht overbodig, vies of eng lijken, maar in werkelijkheid cruciaal zijn voor ons ecosysteem en leefklimaat.

 

Anne Sverdrup-Thygeson is hoogleraar biologie aan de Noorse Universiteit van Natuur- wetenschappen. Bovendien adviseert zij het Noorse Instituut voor Natuuronderzoek. Ze is gespecialiseerd in natuurbeheer, biodiversiteit en insectenecologie.

 

Van alle insecten zijn het de bijen die de laatste tijd het meest in de belangstelling staan. Tal van initiatieven worden genomen om beter voor onze bijen te zorgen. Bijvoorbeeld met het project Honey Highway.