Pauselijke paasbloemen – Eind januari leek het erop dat met Pasen, na een traditie van 35 jaar, geen Nederlandse bloemenpracht in Vaticaanstad zou komen door het wegvallen van sponsoren.

Pauselijke paasbloemen

Leden van de Friezenkerk in Rome kwamen onder leiding van UNESCO-ambassadeur Hans Hoogeveen en John Bakker van het bisdom Rotterdam in actie, zodat er dit jaar toch een spectaculaire Nederlandse bloemenzee het ‘Urbi et Orbi’ zal opluisteren.

Vaticaan

Rector Antoine Bodar van de Friezenkerk in Rome, “De bloemengeste vanuit Nederland aan de Paus in Rome en vanuit de Nederlandse Kerkprovincie aan de Wereldkerk is te bijzonder is om geen voortgang te kennen. Overspoeld door positieve reacties van kwekers, sponsoren en tal van anderen, en na intensief overleg met diverse betrokkenen in Nederland en het Vaticaan, is door de inspanningen van velen gebleken dat dit jaar, na twee jaren van pandemie, weer Nederlandse bloemenpracht op het Sint Pietersplein in Rome zal prijken.”

piet van der burg
Hoofdarrangeur Piet van der Burg en Debbie Olsthoorn van het collectief van Nederlandse anthuriumkwekers.

Hoofdarrangeur

Er is een nieuwe hoofdarrangeur gevonden in de persoon van Piet van der Burg uit Berkel en Rodenrijs, die geheel belangeloos de bloemversiering in goede banen zal leiden. Een team van bloemisten en andere vrijwilligers, vanuit Nederland en Rome, zal onder zijn bezielende aanvoering en in nauwe samenwerking met het Vaticaan ervoor zorgen dat op Eerste Paasdag -17 april- bij de zegen Urbi et Orbi door Paus Franciscus weer de woorden “Bedankt voor de bloemen uit Nederland” zullen klinken. Piet van der Burg heeft al eerder projecten voor het Vaticaan gestalte mogen geven.

Rector Antoine Bodar. “Het Hoogfeest van Pasen, het feest van de Opstanding, staat telkens weer voor een nieuw begin, nieuwe hoop, nieuw leven – misschien dit jaar nog wel meer dan in andere jaren.”

anthurium
De liefdevolle boodschap van anthurium.

Anthurium

Van der Burg selecteerde bij een kwekerij in Berkel en Rodenrijs (ZH) samen met Debbie Olsthoorn van het collectief van Nederlandse anthuriumkwekers de pauselijke paasbloemen voor de viering op het Sint Pietersplein. Als hoofdbloem is gekozen voor anthurium met de kenmerkende hartvormige bloem. De kleurstelling is paars, roze en wit aangevuld met gele accenten. De anthuriumkwekers stellen belangeloos 1500 stelen en 400 planten ter beschikking.

Voor het eerst sinds de uitbraak van de pandemie vindt de paasviering in Rome weer plaats met publiek.

bloemen voor de paus

Dankbaar

Van der Burg: “We zijn erg dankbaar dat de Nederlandse anthuriumkwekers medewerking verlenen aan dit project. Behalve de mooie kleuren en vormen is anthurium een ideaal product. Door de sterke stelen zijn ze eenvoudig toe te passen in bloemdecoraties, bovendien zijn ze goed houdbaar en combineren ze prachtig met andere paasbloemen zoals Hydrangea, Prunus, Delphinium en Forsythia. Daarnaast kun je optimaal variëren in steellengte, kleur en bloemgrootte.”

Liefdevolle boodschap

Debbie Olsthoorn: “Wij zijn zeer vereerd dat dit jaar anthuriums de hoofdbloemen zijn bij de paasviering en zijn benieuwd hoe het er op TV uit komt te zien. Wat ons betreft, voelt het heel natuurlijk om met de hartvormige bloemen een liefdevolle boodschap naar de hele wereld over te brengen.”

bloemen voor de paus
Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie.

Bloemenzegen

Op dinsdag 12 april 2022 zal een vrachtwagencombinatie van Van der Slot Transport, uit Noordwijkerhout, vol met pauselijke paasbloemen en planten worden gezegend door Mgr. Van den Hende, bisschop van Rotterdam en voorzitter van de Nederlandse Bisschoppenconferentie. Dit geestelijke startschot voor onze Nederlandse Bloemen voor de Paus zal worden gegeven bij Keukenhof Holland in Lisse om 11.00 uur. Inloop vanaf 10.00 uur.

John Bakker: “De bloemengeste uit Nederland aan de paus in Rome is te bijzonder om geen verdere voortgang te geven. Vandaar dat wij onze schouders eronder gezet hebben.”