Pasen met tulpen. Tijd voor takken en tulpen. Lentesymbolen bij uitstek. Voor een echte paassfeer kan je denken aan een grote bos gele tulpen of een groepje mini-vaasjes met tulpjes. Of een combinatie tussen tulpen en takken, want wat is Pasen zonder een stevige tak van de kronkelwilg of hazelaar die als kapstok dient voor eitjes en andere decoraties en creativiteiten.

Pasen met tulpen

Paastakken en jonge eendjes

Fotocredits bij dit artikel: TPN/iBulb

Tulpen vormen

Tulpenstelen kan je heel simpel in bijzondere vormen buigen. Het maakt daarbij niet uit welke soort tulp je daarvoor gebruikt. Leg de tulp droog door de bloem een nachtje geen water te geven. Hierdoor wordt de tulp slap en buigzaam. Buig de tulp in de gewenste vorm en geef ‘m water. En zie, de tulp behoudt die kromme vorm.

Tulpen zijn tot en met mei verkrijgbaar bij onder meer bloemist, marktkraam en supermarkt. Volg voor meer inspiratie Tuliptime.info op Instagram.

pasen met tulpen

Verzorgingstips

  • Zet tulpen op koud water, een klein laagje water is voldoende om ze goed te houden.
  • Snijd ze recht af in plaats van schuin, anders kunnen ze te veel water opnemen waardoor ze niet mooi uitkomen.
  • Combineer je tulpen niet met narcissen: die scheiden een bepaald slijm af waar de tulp niet tegen kan.
  • Zet je tulpen gelijk nadat je ze krijgt met verpakking en al in het water. De tulpen zuigen zich dan vol met water en blijven door de verpakking mooi rechtop staan.
  • Verwijder de verpakking pas na een half uurtje.
  • Houd je tulpen uit de zon en warmte. Doe je dat niet, dan groeien ze sneller en zijn ze dus ook eerder dood.
  • Zet de tulpen niet gezellig naast de fruitmand: ook dan verwelken ze eerder.
  • Een speldenprik onder de kop in de steel laat de tulpen op magische wijze rechtop staan.
  • Snijd ze zo kort af, dat ze net met hun kop boven de rand van de vaas uitkomen. Zo blijven ze rechtop staan en hoef je ze niet telkens bij te snijden. 

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulpendag breidt uit naar België

CreativitEIt

Pasen met tulpen is één, maar heb je iets meer tijd en zin in een creatief klusje? Maak dan voor elke tafelgenoot een eigen ei. Prik met een naald voorzichtig een klein gaatje in het ei. Met de punt van een scherp mesje maak je het gaatje iets groter. Vang vervolgens de inhoud van het ei op. Maak aan de andere kant van het ei eenzelfde gaatje en steek dan een tulp door het ei. Daarna zou je het kunnen versieren met een persoonlijke boodschap.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Pasen 2024 met Nederlandse bloemen op het Sint Pietersplein

Jonge eendjes

Maar wil je het ultieme lentegevoel ervaren, kijk dan eens naar deze video, gemaakt door Bea Jaket. Bea krijgt elk voorjaar bezoek van deze moedereend die in alle rust haar kinderen te wereld brengt in haar veilige tuin met vijver. Hier leren ze onder andere duiken van de lage plank.

Nog meer Pasen met tulpen en inspiratie

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Inspiratie en tips voor een bloeiende Pasen

Pasen is bolbloemen en bollen-op-pot

Narcis Martinette, in de schijnwerpers