Trends 2024 – Twee trends van 2024 zijn zo herkenbaar voor deze tijd: Playful Construction en Gentle Paradox. De een speels, de ander zacht en allebei zo toegankelijk en goed toe te passen in huis en in je buitenruimte.

Trends 2024

Dit artikel is verzorgd door Bloemenbureau Holland

Kernwaarden van de trend Playful Construction: vrolijk, kleurrijk, speels, creatief, origineel, verrassend, constructief en onderzoekend.
Kernwaarden van deze trend
Gentle Paradox: dromerig, zacht en hard, contrastrijk, verrassend, oneindig, licht, utopisch en vriendelijk.

Trends 2024: Playful en Gentle

Playful Construction

PlayfulConstruction

Bestaande systemen lopen vast, dit vraagt om hervormen, op ieder gebied. Dat doen we door te experimenteren en de wereld om ons heen te bekijken vanuit een nieuw perspectief.

In het interieur

Binnen vinden we speelse oplossingen en constructieve grapjes, zoals reuzeschakels die samen een bank vormen. Alles lijkt het gevolg van een verrassende kijk op gebruiksartikelen en decoratieve producten. Het interieur heeft een optimistische uitstraling door combinaties van producten en vrolijke kleuren. Bij bloemen zien we de cirkelvorm veel terug, zowel in het bloemwerk zelf als in de ondergrond. Hangplanten spelen ook een opvallende rol, spannend sparrend met basisconstructies in potten of wanddecoraties.

In de buitenruimte

Playful Construction in de buitenruimte
Buiten springen de vrolijke kleuren direct in het oog. Ook hier zoeken we naar creatieve en constructieve oplossingen die een andere kijk geven op de ruimte. Perspectief biedt nieuwe inzichten en constructieve grapjes krijgen een extra lading door kleurgebruik. Flexibiliteit en verrassing worden bereikt door kleurrijke en lichte objecten die makkelijk te verplaatsen zijn. Qua beplanting passen exotische planten en vrolijk bloeiende exemplaren perfect binnen deze trend.

Vormen en materialen

Opvallende en constructieve vormen geven een verrassend andere kijk op producten. Deze nieuwe vormentaal is het belangrijkste productingrediënt, naast in het oog springend kleurgebruik. Materialen zijn dan ook minder belangrijk. Wel zien we veel buisconstructies van metaal, kunststof of glas die het constructieve karakter van deze trend vormgeven. Oppervlakten zijn vooral glad. Ook dessins spelen een ondergeschikte rol, wat we beperkt zien zijn strepen, blokruiten, ribbels en cirkels.

Kleurenpalet

Kleur is enorm belangrijk binnen deze trend, met een heel divers kleurenpalet tot gevolg. Binnen de kleurkaart zien we felle kleuren, frisse pasteltinten en zilver en lichtgrijs, om allemaal naar hartenlust te combineren.

Trends 2024: Playful en Gentle

Gentle Paradox

Gentle Paradox

De prestatiedruk binnen de maatschappij wordt vooral ervaren door jongeren. Combineer dit met de grote hoeveelheid crises en er ontstaat een gevoel van machteloosheid. Dit leidt bij sommigen tot ‘bevriezen’: het niet meer in staat zijn om actie te ondernemen. Goed voor jezelf zorgen en duidelijk je grenzen aangeven is dan het devies, met quiet quitting als opvallend voorbeeld. Naast deze zorg over mentaal welzijn zijn er door de krapte op de arbeidsmarkt juist wel veel mogelijkheden: een Gentle Paradox.

In het interieur

Contrast, daar draait het om binnen deze trend. Binnen een rustig interieur staan ronde en zachte vormen centraal, waarbij meubels soms onverwacht van hard materiaal zijn. Harde, gladde materialen worden afgewisseld met zachte structuren, alsof ze de harde werkelijkheid proberen te verzachten. Ook bloemen helpen een ruimte te verzachten en dromerig te maken. Bijvoorbeeld door arrangementen in hoeken of overgangen van muur en vloer te plaatsen. Arrangementen zijn wolkig, aan de uiteinden vaak transparant en bevatten ook droogbloemen. Losse bloemen brengen zachtheid met hun vorm of door subtiel overlopende kleuren. Ook voor planten zijn het transparante karakter en zacht blad, in kleur en textuur, belangrijk.

In de buitenruimte

Buiten zien we ook een contrast tussen hard en zacht. Ronde vormen komen terug in tuinmeubelen, terrassen en borders. Cirkelvormen, niervormen en ook ovale vormen die aan kiezels of stenen doen denken veroveren de tuin. Het contrast zit in het gebruik van de afgeronde vormen versus de harde materialen. In de beplanting zien we een spannend spel tussen compacte hardere beplanting en zachte wuivende grassen en wolkige planten. Groene planten staan naast bloeiende begroeiing in pasteltinten. Dit laatste versterkt het dromerige beeld dat we ook in het interieur herkennen.

Vormen en materialen

De vormen binnen deze trend zijn vooral rond en bol. Harde en zachte materialen wisselen elkaar af. Marmer, beton, keramiek, kunststof, gebakken tegels en natuursteen komen veel terug, afgewisseld met hoogpolig tapijt voor vloeren en wanden. Ook textiel speelt een rol, van plissé of Ottomanribbels tot bouclé. Qua dessins zien we veel variëteit. Van romantische bloempatronen tot abstracte dessins: het kan allemaal. De kleuren zijn wel zacht en gradiënt effecten komen veel terug.

Kleurenpalet

Het Gentle Paradox-kleurenpalet is zacht en straalt rust en harmonie uit. Neutrale kleuren en pasteltinten worden afgewisseld met een warme cognackleur. De groentinten komen vooral terug in de bloemen en planten.

Meer weten?
Lees meer over de andere drie Groenbranche Trends 2024: Meaningful Earth, Viva La Vida en Playful Construction.

Meer trend van 2024

Lees meer over de andere deze andere twee Groenbranche Trends 2024: Meaningful Earth en Viva La Vida. Kijk voor meer trend ook op mooiwatbloemendoen.nl.