Tuindersvrouw vertelt – De tuindersvrouw vertelt. Vroeger, toen iedere tuinder nog gewoon tuinde, zijn producten naar de veiling bracht en verkocht was alles simpeler, duidelijker. In ieder geval heel anders dan tegenwoordig, al hadden tuinders toen ook zo hun uitdagingen natuurlijk.

Tuindersvrouw vertelt

Beurzen

Tegenwoordig, al jaren, staan wij tuinders ook op beurzen. Overal in Nederland en wereldwijd. Je moet in staat zijn jezelf en je producten te presteren en kopers en exporteurs te verleiden tot aankoop van jou geteelde moois.

’t Is in onze branche een komen en gaan van mensen, maar door de jaren heen is er ook een “ons kent ons” cultuur ontstaan, die trouwens niet vervelend of onprettig is. Sterker, hoewel het altijd over de handel gaat, de GUN-factor is zeker zo belangrijk, daar plukt iedereen de vruchten van.

Goeie pak

Wij Tuinders horen er te staan in`t sis of pak 1, wat Westlands is voor: in je goeie pak. Je staat enkele dagen in je stand en onderhoudt de contacten die je door de jaren heen opgebouwd hebt. En je ontmoet nieuwe contacten die waardevol kunnen zijn. Van echte verkoop kan sprake zijn, maar meestal komt die nà de beurs op gang.

Het voorbereiden van een beurs vraagt best veel creativiteit. Verzin maar weer eens iets nieuws wat subtiel maar duidelijk genoeg de aandacht trekt. Heb je iets te vertellen wat iets toevoegt en voor de kant onweerstaanbaar is? Of vertrouw je op wie je bent en wat je verkoopt? Of is er een nieuwe soort te introduceren?

Zere voeten

Beursdagen zijn zware dagen en mooie dagen tegelijkertijd. Kun je zonder dat je het merkt de hele dag rennen en vliegen in de kas, een beursdag is al na een paar uur loodzwaar, omdat je zere voeten hebt van het stilstaan. Maar je doet veel nieuwe indrukken en veel nieuwe ideeën op.

Niet op iedere beurs heb je zelf een stand. Op sommige beurzen neemt de verkooporganisatie waar je aangesloten bent je producten in hun stand en vertegenwoordigen zij jouw product. Maar dan zijn we er ook, want ook dan is het zaak je gezicht te laten zien en te ervaren wat nieuw is en wat er speelt in de branche. Als je zelf een stand hebt, ben je minder vrij om te lopen over de beurs, want je staat letterlijk voor je product.

Door het hele jaar heen zijn er beurzen en beursjes. In binnen- en buitenland. Van enkele dagen tot een paar uur. Opbouwen, draaien en afbouwen, het hoort gewoon bij ons (na)jaar.

Tot de volgende keer,

tuindersvrouw Agnes

Dit is de 6-de aflevering uit mijn blog: Mijn leven als tuindersvrouw.

Agnes van der Linden Scheffers runt samen met haar man Ruud Dracaena-kwekerij ’De Plaats’. Zij selecteren, vermeerderen en kweken al meer dan 25 jaar Dracaena fragrans die onder de naam Dragontree verkocht worden aan kwekers, exporteurs en handelaren over de hele wereld.

Voor GroenVandaag schrijft Agnes haar blog om te laten zien hoe het leven van een tuindersvrouw eruit ziet.

TIP: Lees op GroenVandaag ook over de consumentenbeurs Fleurig Huis en Tuin.

Meer over tuindersvrouw Agnes

Lees ook deze columns van de tuindersvrouw.