Tuinvogels tellen – Zet de voedertafel klaar en hang de vetbollen op, want de Nationale Tuinvogeltelling van Vogelbescherming Nederland staat weer voor de deur. Komend weekend tellen weer tienduizenden mensen een half uurtje lang de vogels in de tuin of op het balkon. Vorig jaar deden maar liefst 200.000 mensen mee aan dit grootste citizen science project van Nederland!  Door een half uurtje de vogels in de tuin of op het balkon te tellen help je mee aan het grootste burgeronderzoek naar natuur van Nederland. Zondag aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en pimpelmees.

Kijk voor meer informatie op tuinvogeltelling.nl.

Tuinvogels tellen

Dit artikel is verzorgd door Vogelbescherming Nederland

huismus
huismus

Vogels herkennen

Vind je het moeilijk om vogels te herkennen en dus tuinvogels tellen? Op de site van de Vogelbescherming staat een overzicht van de meest voorkomende vogels. Inclusief tips om ze uit elkaar te houden. 

In het weekend zelf is Vogelbescherming bereikbaar via Twitter, Facebook, Instagram en mail info@vogelbescherming.nl 
Nieuw dit jaar is ook de webapp Mijntuinvogeltelling.nl, waarmee je eenvoudig vogels kunt herkennen én de resultaten kunt doorgeven.

Vogels voeren

Als in de winter minder voedsel in de bossen en weilanden beschikbaar is, trekken vogels naar de tuinen om daar op zoek te gaan naar eten. Met een vetbol -zonder netje, want daar kunnen ze in verstrikt raken- een zadensilo, een pot vogelpindakaas of gewoon een appel help je de tuinvogels al enorm.
Wie goed voert, ziet daardoor meer vogels in de tuin. Uit de Tuinvogeltelling blijkt dat in een tuin waar voedsel te vinden is, gemiddeld 8 vogels meer gezien worden.

vogels tuin
roodborstje

Jaar van de merel

Dit jaar is het Jaar van de Merel, een jaar waarin extra onderzoek wordt gedaan hoe het met de merel gaat. Dat is nodig, want het aantal merels is de laatste jaren met bijna 30% afgenomen. Ook in de Tuinvogeltelling is dat beeld terug te zien. De merel wordt niet alleen in minder gezien, ook het aantal merels per tuin is kleiner geworden. Zo werd in 2008 nog 3,7 merels per tuin geteld, vorig jaar daalde dat naar gemiddeld 2 merels per tuin. Daarom roept Vogelbescherming Nederland dit jaar iedereen op om bij de Tuinvogeltelling extra op de merel te letten.

Uitslag tuinvogels tellen

Zondag aan het einde van de middag, maakt Vogelbescherming de voorlopige top 10 bekend. Vorig jaar bestond de top 3 uit huismus, koolmees en pimpelmees.

Foto-credits introfoto: Jelle de Jong.
Overige foto’s: Vogelbescherming Nederland.

vogels tuin

pimpelmees