AMSTERDAM – Het nieuwe tulpenseizoen is gestart. Onder grote belangstelling vond de internationale aftrap plaats op de Dam in Amsterdam. Nederlandse tulpenkwekers (TPN) legden voor het achtste jaar op rij een gigantische pluktuin aan. Met maar liefst 200.000 kleurrijke tulpen. Naar schatting 17.000 bezoekers uit binnen- en buitenland kwamen naar Amsterdam om te genieten van de bloemenpracht. En om zelf een bosje tulpen te plukken.

 

tulpenseizoen

 

Tulpenseizoen

Kleurrijke Dam in Amsterdam

TV-persoonlijkheid Quinty Trustfull opende Nationale Tulpendag, met als thema Flowerpower. Tot en met mei zijn Nederlandse tulpen weer verkrijgbaar in veel verschillende soorten en kleuren. In navolging van Nederland vieren Duitsland, België en de Verenigde Staten ook Tulpendag.

 

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

 

Feest vol positiviteit

TPN-voorzitter Arjan Smit: “Tulpendag in Amsterdam is inmiddels een evenement van wereldformaat, met jaarlijks zo’n 17.000 bezoekers uit meer dan 100 verschillende landen. Het ontwerp van de pluktuin is dit jaar extra kleurrijk om te benadrukken dat tulpen voor iedereen zijn. Ongeacht nationaliteit, geaardheid of achtergrond. Tulpendag is een verbroederend feest vol positiviteit!” Voorafgaand aan de opening door Quinty Trustfull doopte de tv-persoonlijkheid haar eigen roze tulp.

 

tulpenseizoen

 

Antwerpen, Berlijn en San Francisco

Tulpendag heeft ook buiten Nederland navolging. Tegelijkertijd met Amsterdam legde Antwerpen voor het 2e jaar een pluktuin met zo’n 100.000 tulpen aan op het Koningin Astridplein. In Duitsland is van 18 tot en met 27 januari een showtuin te bewonderen tijdens de Grüne Woche in Berlijn. In de Verenigde Staten is het zaterdag 2 maart Tulpendag. Met een pluktuin op het Union Square in San Francisco.

 

tulpenseizoen

Zie voor meer foto’s GroenVandaag Facebook Fotoalbum

 

Het evenement op de Dam is mede mogelijk gemaakt door alle Nederlandse tulpenbroeiers; de ‘Amsterdamse’ tulpen werden geprepareerd door A&P Flowers, H&M Flowers, gebr. Visser en Van der Gulik. Arjan Smit: “We zijn veel partijen dankbaar voor de vaak belangeloze en vrijwillige medewerking. Met Nationale Tulpendag laten we zien dat samenwerking in de sierteelt tot mooie resultaten leidt!”. Samenwerkingspartijen in 2019 Van Straalen de Vries, De Wit Transport, Varga-Beemster Transport, veredelaars Hybris, Remarkable, Vertuco, Holland Bolroy en No Limit, Royal FloraHolland, Bloemenbureau Holland, Gemeente Amsterdam en Keukenhof (geopend van 21 maart tot en met 18 mei 2019).

Fotocredit: TPN/VidiPhoto