Uitbundige Phlox – Kan je tuin wel wat sfeer gebruiken? Dan is de kleurrijke Phlox een musthave: van zomers wit tot sprankelend roze en intens paars. Als extraatje krijg je er een fijne zoete bloemengeur bij.

Uitbundige Phlox

Phlox, ook wel vlambloem genoemd, bloeit ’s zomers uitbundig met volle bloemtrossen. Daarmee creëer je mooie kleurvlakken in je tuin, bijvoorbeeld een roze vlak in een paarsroze border. Zelfs met kleine groepen heb je al veel effect. Blokken kleuren is nog nooit zo makkelijk geweest! Liever iets subtieler? Je kunt ook een enkele plant als krachtig kleuraccent toepassen.

Vlambloem als plukbloem

Staan de phloxen uitbundig te bloeien? Aarzel dan niet een paar bloemen te plukken voor op de vaas. Heb je de smaak te pakken, creëer dan een plukborder. Combineer daarin Phlox bijvoorbeeld met klokjesbloem (Campanula), kattenstaart (Lythrum), duizendknoop (Persicaria) en siergrassen. Allemaal vaste planten waar je jarenlang plezier van hebt. Dat is nog eens plukgeluk!

Bodembedekker

Naast hoge phloxen heb je ook lage soorten die over de grond kruipen, zoals Phlox subulata. Deze bloeit overdadig (vroeger dan de hoge variant) en groeit supersnel. Perfect als bloeiende bodembedekker of als blikvanger vooraan in de border. Je kunt deze lage variant ook weelderig over een muurtje of langs een tuinpad laten groeien. Het resultaat oogt heel natuurlijk.

Dit artikel is verzorgd door Perennial Power.

Bijen, hommels en vlinders

-Phlox houdt van zon, maar wat lichte schaduw is ook geen probleem.
-De geurende bloemen zijn aantrekkelijk voor bijen, hommels en vlinders.
-De hoge phloxen kun je voor de langste dag terug knippen (een derde van de totale lengte). Dan blijven de planten wat compacter en bloeien ze later.
-Vaste planten kun je ook in potten en bakken planten. Maak een mooie mix van Phlox, bladplanten en siergrassen.

Kijk op www.perennialpower.nl voor meer informatie over vaste planten.

Plukbloem

De uitbundige Phlox is een ideale plukbloem. Pluk de bloemen tijdens de koelste periode gedurende de dag, dan blijven ze langer goed. Dit is of vroeg in de ochtend of later op de avond. Voor de mooiste bloemen pluk je de bloemen wanneer ze net uit de knop komen maar nog niet helemaal open zijn. Gebruik een schoon en scherp mesje of bloemenschaar en snijd de bloemen net boven een vertakking af. Daarna verwijder je de onderste bladeren en zet je ze direct weg in lauwwarm water. Laat ze een paar uur in een koele ruimte staan voordat je ze in huis zet. De vaas kan het beste voor twee derde gevuld worden met lauwwarm water, dat vinden de plukbloemen fijn. Verwijder wel alle bladeren die onder water staan, anders gaat het schimmelen.

Nog meer geur in de tuin: De charme van Toscaanse Jasmijn en Wisteria