HILLEGOM – Een prachtig boeket uit eigen tuin? Met een beetje zon en jouw favoriete plukbloemen maak je je eigen pluktuin. Laat je inspireren door de top 10 vaste planten waarmee je jouw wekelijkse bosje bloemen plukt.

Plukbloemen

Welke vaste planten vind je mooi? Het mogen er in ieder geval veel zijn. Bij een goed gevulde border valt het dan niet op dat er zo nu en dan bloemen uit geplukt worden. Let goed op de bloeitijd van je favorieten, als je het goed uitkiest pluk je tot oktober de prachtigste boeketten uit eigen tuin.Top 10 plukbloemen
Wanneer bloeien nu welke vaste planten? Om je op weg te helpen hebben we een aantal vaste planten, met bijbehorende bloeitijden, op een rijtje gezet die het goed doen in een pluktuin.

pioenroos

pioenroos

gipskruid

gipskruid

 

 

 

 

 

 

 

Bloeitijd: mei-juni
-Pioenroos (Paeonia)
-Gipskruid (Gypsophila)

 

ridderspoor_close

ridderspoor

verbena, ijzerhard

ijzerhard

 

 

 

 

 

 

 

Bloeitijd juni-juli
-Ridderspoor (Delphinium)
-IJzerhard (Verbena)

 

lythrum,_kattenstaart

kattenstaart

phlox_vlambloem

vlambloem

 

 

 

 

 

 

 

Bloeitijd juli-augustus
-Kattenstaart (Lythrum)
-Vlambloem (Phlox)

 

coreopsis

meisjesogen

persicaria_duizendknoop

duizendknoop

 

 

 

 

 

 

 

Bloeitijd juli-september
-Meisjesogen (Coreopsis)
-Duizendknoop (Persicaria)

 

echinacea_zonnehoed

zonnehoed

pennisetum, siergras

lampenpoetsersgras

 

 

 

 

 

 

 

Bloeitijd juli-oktober
-Zonnehoed (Echinacea)
-Lampenpoetsersgras (Pennisetum)

 

Wanneer de meeste zomerbloemen zijn uitgebloeid, geven de herfstaster met zijn fleurige bloemetjes en – nog later – de schitterende kerstroos (Helleborus) een verrassende toegift. Naast al deze juweeltjes zijn er nog veel meer fraaie soorten te vinden op www.perennialpower.nl.Tijd om te plukken
Pluk de bloemen tijdens de koelste periode gedurende de dag, dan blijven ze langer goed. Dit is of vroeg in de ochtend of later op de avond. Voor de mooiste bloemen pluk je de bloemen wanneer ze net uit de knop komen maar nog niet helemaal open zijn.
Gebruik een schoon en scherp mesje of bloemenschaar en snijd de bloemen net boven een vertakking af. Daarna verwijder je de onderste bladeren en zet je ze direct weg in lauwwarm water. Laat ze een paar uur in een koele ruimte staan voordat je ze in huis zet.
De vaas kan het beste voor twee derde gevuld worden met lauwwarm water, dat vinden de plukbloemen fijn. Verwijder wel alle bladeren die onder water staan, anders gaat het schimmelen.

 

Wist je dat…
Vaste planten na het plukken van bloemen vaak nog een keer gaan bloeien?
Bladeren, grassen, zaaddozen en takken je pluktuin boeket nog mooier maken?

 Vaste planten

Meer weten over vaste planten, lees dan deze artikelen op GroenVandaag: