Tuinkampioen 2016 – In België is Valentine Vanhauter verkozen tot Tuinkampioen 2016. Negen finalisten speelden het finalespel in tuincentrum Eurotuin Merelbeke onder leiding van presentator en landschapsarchitect Bartel Van Riet.

Tuinkampioen 2016

Valentine Vanhauter

De Tuinkampioen is een wedstrijd om kinderen van 8 tot 12 jaar kennis te laten maken met de leuke kanten van het kweken van groente en andere aspecten van het tuinieren. De Tuinkampioen is een initiatief van Fence Tuinmagazine.

Finale Tuinkampioen

Doe- en denkproeven

De negen kandidaten daagden elkaar uit in een aantal boeiende doe- en denkproeven. Zo snoeiden ze onder meer een buxusplant, maakten ze een collage over hun droomtuin en beantwoorden ze theoretische vragen over het kweken van tomaten. Tijdens elke ronde konden de kandidaten punten verzamelen. Deze punten werden verstrekt door een vijfkoppige jury.

De titel Tuinkampioen werd uitgereikt aan Valentine. Zij ontving de hoofdprijs: een trampoline van Bergtoys ter waarde van € 818. De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar de elfjarige Eveline Van Overmeire uit Sint-Gillis-Waas en de achtjarige Sander Thielman uit Nieuwkerke-Waas. Zij keerden naar huis met een Go-kart van Bergtoys en een Vegtrug geschonken door Eurotuin. De overige deelnemers ontvingen een buitenspeelpakket, tuingereedschap, mini garden, …

1.500 kinderen

Het finalespel werd voorafgegaan door selectierondes die plaatsvonden op verscheidene tuinbeurzen tijdens het afgelopen voorjaar. Uit de meer dan 1.500 deelnemende kinderen werden de tien beste kandidaten uitgenodigd voor het finalespel.

In 2017 organiseren Fence Tuinmagazine opnieuw de Tuinkampioen. Kinderen tussen acht en twaalf jaar zullen zich vanaf maart 2017 kunnen inschrijven voor de voorrondes in het voorjaar 2017.

FENCE Tuinmagazine staat boordevol interessante artikelen en praktische tips over tuinonderhoud, dakterrassen en balkontuintjes, het biologisch telen van groenten, fruit, kruiden en bloemen, gezond leven in verbinding met de natuur en nog veel meer.