Donderglas – Ieder jaar rond vaderdag duikt die weer op: het donderglas. Die oud-Hollandse luchtdrukmeters die ons kunnen vertellen welk weer er op komst is. Donderglazen mogen we rekenen tot ons cultureel erfgoed. Horen bloemen en chocolade bij moederdag, vader verrassen we op zijn verwendag graag met nieuw tuingereedschap, een vuurkorf of… een antieke weersvoorspeller.Donderglas

Het apparaat is een ingenieus instrument. Hang je het op een plaats die niet te veel aan temperatuurwisselingen onderhevig is, dan is het een goede weersvoorspeller.

De werking is simpel
Stijgt de luchtdruk, dan daalt het water in de tuit van het donderglas en krijgen we mooi weer.
Daalt de luchtdruk, dan stijgt het water in de tuit van het donderglas en krijgen is we minder mooi of slecht weer.

In de zomer kan een combinatie van dalende luchtdruk en stijgende temperatuur er voor zorgen dat de tuit zelfs overloopt. Op dat moment is onweer niet ver weg en hebben we het gedonder in de glazen.

 

mannenplanten-sansevieria

Mannenplanten

Je kan vader ook mannenplanten geven. Het zijn allemaal planten met een robuust karakter, die als groene Steve McQueens bijdragen aan je ongetwijfeld onweerstaanbare aantrekkingskracht. Bloemebureau Holland heeft enkele planten als typische mannenplanten verklaard, zoals

• Scindapsus en Schefflera staan bekend als geluksplanten en brengt hun huisgenoot geld en geluk.
• De luchtzuiverende kwaliteiten van Scindapsus zorgen ervoor dat hij in de Top 10 van Gezonde Planten staat.
• De krachtige tekening van Codiaeum staat symbool voor power en libido.
• Een lang leven en een goede gezondheid, dat is waar Sansevieria in de plantentaal voor staat.
• Sansevieria krikt de luchtvochtigheid in je huis op zodat je minder snel last hebt van kriebelende ogen of een droge keel.

Lees meer over deze planten voor mannen in dit artikel op GroenVandaag:
Mannenplanten: woonplanten van de maand juni

 En de moeders dan?

In tegenstelling tot mannen komen vrouwen veel meer aan hun trekken als het om bloemen en planten gaat. Denk aan Moederdag, Vrouwendag en Valentijn.