Topproef snijhortensia – Royal King en Royal Palace, twee snijhortensia-rassen van Hydrangea Breeders Association (HBA) blijken laat in het voorjaar teruggetopt te kunnen worden. Op die manier is het mogelijk om verse bloemen van deze twee soorten veel later te oogsten. Dat blijkt uit een kleinschalige proef van HBA in de kas in De Kwakel.

De topproef snijhortensia laat een aantal verrassende resultaten zien, toont Erik van Rossum in een korte video op de website van HBA.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Topproef snijhortensia

In het seizoen 2020 voerde HBA in de eigen kas in De Kwakel een kleinschalige topproef uit. Van alle aangeplante soorten snijhortensia werden twee exemplaren half maart getopt, twee planten op 1 april en twee planten op 15 april. Het achterliggende doel was om te bepalen welke HBA-snijhortensia-rassen geschikt zijn voor maximale oogstspreiding, legt HBA-gewasdeskundige Erik van Rossum uit.

Knopvorming

De kas waarin de planten stonden werd niet verwarmd; de kas werd alleen vorstvrij gehouden en in het voorjaar een klein beetje gestookt voor het vocht. Half mei is het kasdek voorzien van een krijtlaag. De watergift was voor alle hydrangea’s gelijk. Sommige rassen ondervonden gevolgen van de hittegolf in augustus en legden in die periode moeilijker knoppen aan.

snijhortensia

Toppen

Zo blijkt dat Royal Parade, een uitstekend te blauwen ras, prima tot 1 april terug te knippen is. Nog betere resultaten leverden Royal King, een snijhortensia met bloemen in een bijzondere donkerpaarse tint, en Royal Palace, een buitengewoon houdbare hydrangea-soort met bloemen die prachtig doorkleuren naar diep karmozijnrood.

Van Rossum: ‘Deze twee soorten konden we dit jaar tot wel 15 april toppen. Beiden leverden tot laat in het seizoen nog voldoende verse bloemen op. Dat is best uitzonderlijk.’