Versleten fietsaccu. Dat elektrisch fietsen in vrij korte tijd populair is geworden, dat kunnen we met onze eigen ogen zien. Stap op een mooie dag op je fiets en je wordt in fluisterstilte ingehaald door de ene na de andere e-biker. Volgens Het Parool van 12 oktober 2020 werd in Nederland bijna een vijfde van alle fietsritjes afgelegd op een e-bike. En daarbij fietsen we ook steeds grotere afstanden. Verrassend genoeg zijn het de 75+ ers die de meeste elektrische kilometers afleggen.

Maar hoe meer verder en langer, hoe meer we vragen van de accu.

Versleten fietsaccu?

elektrisch fietsen

Reviseren of nieuwe accu?

Na een aantal jaren is een fietsaccu versleten en kan er nog maar een aantal kilometers gefietst worden met een volle accu. Er moet een keuze gemaakt worden: de accu laten reviseren of een nieuwe accu kopen? Waar vroeger standaard een nieuwe accu of fiets werd gekocht, is revisie tegenwoordig een steeds populairder alternatief. Bij revisie (refurbishing) worden alleen de slijtage onderdelen van de accu vervangen. Dit is een stuk duurzamer en levert een grote kostenbesparing op.

Refurbishing

Twijfel je tussen fietsaccu revisie of een nieuwe accu? Hierbij een overzicht van de voor- en nadelen van revisie ten opzichte van een nieuwe accu.

Budget

Een nieuwe fietsaccu kost gemiddeld 500 tot 1000 euro, afhankelijk van het type accu en de capaciteit. Dit is erg prijzig en zal voor sommige e-bike gebruikers dan ook geen optie zijn. Revisie is al gauw een paar honderd euro goedkoper, wat het een stuk aantrekkelijker alternatief maakt. De verschillen tussen nieuw en revisie zijn vooral groot wanneer er voor een hoge capaciteit wordt gekozen.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is in de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden voor veel consumenten. Er wordt er dan ook dikwijls bewust voor gekozen om de accu een tweede leven te geven door middel van revisie, zodat het milieu minder wordt belast.

accu

Capaciteit

Na een aantal jaar fietsen zijn een hoop mensen nog tevreden met de e-bike, deze gaat immers een stuk langer mee dan de accu. De capaciteit van de accu wordt wel door velen als teleurstellend ervaren, waardoor een accu met een hogere capaciteit hoog op de wensenlijst staat. Een nieuwe accu met hogere capaciteit is een stuk duurder en niet altijd beschikbaar. Bij revisie is het wel mogelijk om voor een kleine meerprijs een hoge capaciteit te kiezen.

Levertijd

Een nieuwe accu is niet altijd op voorraad bij de leverancier. Dit geldt vooral in het hoogseizoen of wanneer het om een oud accumodel gaat. Ook bij revisie kan de reparatietijd in het hoogseizoen regelmatig oplopen door drukte. Als je jouw accu niet lang kan missen zijn er dus meerdere factoren om rekening mee te houden en zal de beslissing afhangen van de situatie op dat moment.

Introfoto: Unsplash, Pascal Meier

Fietsen is gezond

En op de fiets vervuil je niets. Meer over fietsen en buiten zijn, lees ook deze artikelen op GroenVandaag.

Fietsen en overnachten met De Natuurvrienden Fietsgids

Nederlanders willen meer naar buiten