Vihof. Bezoekt u dit witte dorpje in Noord-Limburg, loop dan ook even binnen in De Vihof, Holstraat 9. In deze tuin, die vroeger deel uit maakte van de binnenplaats van een oud klooster, kunt u ervaren hoe de bewoners in harmonie leven met de natuur en de dieren en insecten in de tuin. Een unieke ervaring. Klein, intiem en waardevol. Vanuit De ViHof kunt u ook de kapellen-route van Thorn wandelen.Vihof Thorn

Via een loopbrug wandelt u omhoog de sprookjestuin in waar u alle kapellen van Thorn in het klein ziet staan. De kapellen zijn gemaakt van steen als insectenkapelletjes in de hoop dat bezoekers hierdoor wat positiever over insecten gaan denken. Er wonen metselbijen, vlinders, nachtvlinders, lieveheersbeestjes en oorwurmen in de kapelletjes. Als u wilt kan Vihof ook uw huis in het klein van steen maken voor binnen met een waxinelichtje of namaakkaarsje erin (voor bij uw kerstdorp bijvoorbeeld) of als insectenhuisje voor op een paal in uw (moes-) tuin.

foto, met dank aan Fijgje

Adellijke vrouwen

Vroeger maakte het hof deel uit van de binnenplaats van een klooster dat het middelpunt was van een rijk waar adellijke vrouwen meer dan 800 jaar de absolute macht hadden. GroenVandaag besteedde eerder aandacht aan Vihof. In de zomer van 2015 bezochten wij de tuin. Ronduit geweldig. Het besloten karakter van de tuin en de originele aankleding maken Vihof en Thorn zeer beslist een bezoek waard.
Zie ook dit artikel op GroenVandaag

Wordt Vihof het Beste Uitje van Nederland?

Inmiddels bestaat de Vihof niet meer. In het huis wonen inmiddels andere eigenaren, de tuin heeft inmiddels een privé-bestemming gekregen.

Natuurlijk blijft het mogelijk om het witte stadje te bezoeken. Thorn wordt ook wel de witte parel van Limburg genoemd, vanwege haar markante witgeschilderde huizen, monumentale panden en de authentieke geplaveide straatjes. De Abdijkerk van Thorn torent hoog boven de witte huisjes uit.