LEUSDEN – ‘Hij houdt een gezond evenwicht tussen wat kan en niet meer mag’. Zo luidde het juryoordeel over Vincent de Vries, die 8 december tijdens een feestelijke bijeenkomst op Landgoed de Horst werd uitgeroepen tot Greenkeeper of the Year 2017.
 

Greenkeeper

Golfbaan
Vincent de Vries werkt als hoofdgreenkeeper in dienst van J. de Ridder B.V. op golfbaan De Hoge Kleij in Leusden, waar hij samen met vijf teamleden 60 hectare bosbaan onderhoudt. In de vier jaar dat hij hier werkt, wist hij de kwaliteit van de baan flink te verhogen en zowel de hoeveelheid straatgras als de hoeveelheid ingezette stikstof te verminderen. Hij bemest en beregent weinig en kijkt per dag wat de baan nodig heeft.

vincent de vries greenkeeper van 2017

foto: Colin Bamford (RGB Stock)

Perfectionist
In een interview met Greenkeeper typeerde De Vries zichzelf als perfectionist. ‘Je moet er bij straatgras bovenop zitten en niet denken: het komt wel.’ De Vries is zelf een fanatiek golfer en hielp op de Kennemer, de Hilversumsche en The Dutch. Ervaring die ook door de jury werd opgemerkt en waarvan hij dingen leert die hij in de eigen praktijk kan toepassen. Doel nummer één is voor hem bereiken dat mensen zeggen: wauw, wat een mooie baan; hier wil ik terugkomen.

De hoofdgreenkeeper van De Hoge Kleij nam de beker in ontvangst van William Boogaarts, titelhouder van vorig jaar. Zichtbaar geroerd noemde De Vries de situatie ‘onwerkelijk’. Zijn speech was kort en krachtig; naast de jury, organisatie en medekandidaten bedankte hij nadrukkelijk familie en collega’s, zonder wie hij het naar eigen zeggen nooit zo ver had geschopt. Hij toonde zich uiterst enthousiast over het winnen van de prijs: ‘Als je het greenkeepersvak zo uit kunt dragen, dan is dat hartstikke mooi!’