Visvirus – Dat de belangstelling voor woon- en tuinplanten in de coronatijd flink is toegenomen, verwondert weinigen. Nu we zoveel thuis zijn, komen we tot het inzicht dat meer groen om ons heen wel heel erg aangenaam is. Tuincentra en bloemisten doe hun voordeel. Maar dat ook de sportvisserij een stevige groei noteert, dat verrast.

Visvirus

Enzo Knol

Omroep Gelderland meldde vorig jaar een significante stijging -100.000- van het aantal sportvissers in 2020. Hengelsportfederatie Midden Nederland, de sportvisregio voor Gelderland-Zuid, groeide met 11.000 leden. Merendeels jonge mensen, volgens de omroep aangestoken door de visfilmpjes van de bekende YouTuber Enzo Knol. Vlak voor het coronavirus, werd Knol getroffen door het visvirus, wat hij vervolgens verspreidde via zijn you tube kanaal.

For privacy reasons YouTube needs your permission to be loaded.
Ik Accepteer

Knolvolgers

Dat Knols nieuwe hobby zoveel navolging kreeg, heeft alles te maken met de zeeën van vrije tijd die de jeugd werd opgedrongen. Wat te doen… velen gingen vissen. Lekker er eruit, naar buiten, ontspannen langs de waterkant, wind door je haar op de plas. Sites als sportwolf.nl zagen hun bereik toenemen. Want vissen… hoe doe je dat? Welke spullen heb je nodig?

Hengel

Het leukste is het uitkiezen van een hengel. Liefst eentje met een molen die kan zingen en met de buigbaarheid van een polsstok. Elke startende visser droomt nu eenmaal van iets groots aan de haak. Maar wat een keuze; van instapmodel, naar een allrounder, tot een hengel van een professional. Dat vergt studie.
En dan zijn er ook de minder leuke of saaie zaken. Mag je overal vissen, en mag dat het hele jaar door, en op alle soorten vis? Nee dus. Wie vist krijgt te maken met de nodige regels, bovendien heb je ook hier een pas voor nodig, de VISpas. Die is voor de meeste Nederlandse binnenwateren een verplichting.

VISpas

Een VISpas is 1 jaar geldig. Naast de reguliere VISpas zijn er ook nog de Kleine VISpas en de JeugdVISpas. Welke pas je nodig hebt, hangt onder andere af van je leeftijd, het aantal hengels waarmee je vist en het aas dat je gebruikt. Bij alle VISpassen hoort een lijst met wateren waar je met de gekozen pas mag vissen.

tuinieren

Geestelijke gezondheid

Meest lastige van vissen blijkt voor velen de dynamiek, of beter, het gebrek er aan. Vissen vraagt veel geduld en concentratie. En laten dat nu net vaardigheden zijn die we een beetje verleerd zijn, maar toch uitstekend voor onze geestelijke gezondheid. Een beperkt aantal prikkels, rust in het hoofd, je zelf even afsluiten van zorgen en stress: het doet wonderen. Een andere mindset dus. Het is even oefenen, dat wel.

Tuinieren

Vanuit die optiek is het ook logisch dat tuinieren opflakkert tijdens corona. Ook daar maken we ons even los van de problemen en negativiteit van alledag. We worden teruggeworpen op ons zelf. We kunnen wat langer stil staan bij vragen die we anders niet stellen. Of we willen juist even nergens aan denken. Tuinieren en vissen zijn beide coronaproof, je wordt er beter van.

Fotocredits:
-introfofo: Stefan Ivanov op Unsplash.
-foto onder: Kaur Kristjan op Unsplash.

Meer over tuinieren tijdens corona

Lees ook deze blog van Sireen Bisseling op GroenVandaag: