Nectarplanten – Wil je vlinders naar je tuin lokken? Plant dan nectarplanten. Vlinders zijn vooral actief op warme dagen, juist als je lekker buiten in je tuin bent.
Nectarplanten werken als een magneet op vlinders. Nectar is de zoete, stroperige vloeistof die door de klieren van de bloemen van de planten naar buiten komt. Vlinders zijn er dol op. En terwijl een vlinder van bloem tot bloem fladdert, zorgt deze en passant voor de bestuiving van de bloemen in je tuin. De hoeveelheid nectar in een bloem verschilt per plantensoort en kan zelfs per ras of cultivar binnen een soort verschillen.vlinderplanten

Echinacea purpurea

vlinderplanten

Ajuga Reptans

 

 

 

Het hele seizoen nectarplanten

Veel soorten bloeiende vaste planten zijn nectarplanten. Daarmee kan je je tuin het hele seizoen aanlokkelijk maken voor vlinders. Een geschikte voorjaarsbloeier is bijvoorbeeld kruipend zenegroen (Ajuga reptans). In de zomer kan je kiezen voor planten als rode zonnehoed (Echinacea purpurea), kattenstaart (Lythrum salicaria), ijzerhard (Verbena bonariensis) of dropplant (Agastache). Herfstaster (Aster) of hemelsleutel (Sedum spectabile) verleiden vlinders in de nazomer en de herfst. De mogelijkheden met nectarplanten zijn eindeloos. Bovendien zijn de genoemde soorten winterhard, zodat je er jaar in jaar uit plezier van hebt.

 

Kruipend zenegroen – Ajuga reptans
Rode Zonnehoed – Echinacea purpurea
Kattenstaart – Lythrum salicaria
Ijzerhard – Verbena bonarienses
Dropplant – Agastache
Herfstaster – Aster
Hemelsleutel -Sedum spectabile

 nectarplanten

Lythrum salicaria

vlinderplanten

Verbena bonariensis

 

 

 

Aantrekkingskracht

Bij sommige bloemen kan je de nectar in het hart of aan de buitenkant van de bloem zien zitten. Het lijkt op water, maar als je er met je vinger langsgaat voelt het kleverig. Behalve suikers zitten in nectar eiwitten en vitamines, die de meeste soorten vlindervrouwtjes nodig hebben om eitjes te leggen. Veel planten die vlinders lokken, zijn ook aantrekkelijk voor hommels en bijen. Wel hebben vlinders een lange roltong waarmee ze uit diepe bloemen kunnen snoepen. Bijen en hommels kunnen hier met hun kortere tong niet, of minder goed bij.

 

nectarplanten

Aster

Tips

-Kijk op een zonnige dag bij het tuincentrum op welke planten bijen, hommels en vlinders afkomen. Dat zijn gegarandeerd nectarplanten.
-Zet de nectarplanten op een warme en zonnige plaats in je tuin.
-Vlinders zijn koudbloedig en houden van warmte.
-Zet meerdere soorten nectarplanten in je tuin. Zo lok je verschillende vlindersoorten. Vlindersoorten hebben hun eigen voorkeur voor bloemen.

 

Met dank aan iVerde. Meer informatie over vaste planten, zie Perennial PowerMeer over vlinders en vlinderplanten