Voedsel van de toekomst – Van bieterbal en burgers gemaakt van de Flevolandse veldboon tot lekkers uit het Voedselbos en bijzondere voedselinnovaties, bij Floriade zie je voorbeelden van lekker én duurzaam eten. Laat je inspireren door nieuwe ideeën om de voedselketen te verbeteren en proef bijzondere vernieuwende gerechten. Dat wil je ontdekken!

Voedsel van de toekomst

groente en fruit

Smakelijke oplossingen

Op de Expo ontdek je innovatieve oplossingen waarmee de alsmaar groeiende wereldbevolking gevoed kan worden in de toekomst. Bij het World Food Pavilion leer je meer over de productie en consumptie van voeding en hoe je zelf kunt bijdragen aan een duurzamer voedselsysteem. Ook maak je kennis met nieuwe voedselbronnen bij Floriade. Zo duik je bij The Protein Showcase van Flevofood in de wereld van plantaardige en alternatieve eiwitten: veldbonen, lupine, quinoa, soja, kikkererwten en rode bonen. Bekijk de groentes die groeien op de akkers van Flevofood en zie hoe ‘Pixelfarming’ in z’n werk gaat. Dit is een natuurinclusieve manier van telen waarbij het land wordt verdeeld in ‘pixels’ met verschillende gewassen. Een robot verzorgt de gewassen tot ze klaar zijn om geoogst te worden.

arboretum floriade

In het arboretum vind je tal van bomen waarin onder andere kersen, appels, peren en moerbeien groeien. Zie het proces van plant tot heerlijk fruit zoals appels en aardbeien bij Fruithal Smits of wandel door de tuin van Cultuurgroep Fruitgewassen, een waar paradijs vol fruit.

Eten van wat er om je heen groeit

We moeten in de toekomst niet alleen andere dingen eten, maar vooral ook ons eten anders verbouwen. Efficiënter, slimmer en op een manier die beter is voor de planeet. Bekijk voorbeelden hiervan bij Floriade op het agroforestry perceel op Utopia Island en in het voedselbos vol fruit en kruiden. Hier kun je onder andere kweeperen, abrikozen, artisjokken en de hop vinden waar Almere zijn biertjes van brouwt. Een heerlijke plek waar je kan eten van wat er om je heen groeit en een plek die de biodiversiteit stimuleert en de bodem rijker maakt.

In het arboretum vind je tal van bomen waarin onder andere kersen, appels, peren en moerbeien groeien. Zie het proces van plant tot heerlijk fruit zoals appels en aardbeien bij Fruithal Smits of wandel door de tuin van Cultuurgroep Fruitgewassen, een waar paradijs vol fruit.

kassen met groente

The Green House: groente en fruit

Het enorme kascomplex The Green House is een echte eyecatcher. Met een oppervlakte van 1 hectare en een lengte van 170 meter is dit het grootste gebouw op de Expo. Hier ervaar je aan den lijve hoe innovatief en duurzaam de Nederlandse tuinbouwsector is. Ontdek in The High Tech Greenhouse, onderdeel van het kascomplex, hoe innovatieve, circulaire en duurzame teelt eruitziet aan de hand van aardbeien, gerbera’s, potanthuriums en paprika’s. Allerlei aspecten van de teelt komen hier voorbij. Zo krijg je een beeld van wat de sector doet om ziekten en plagen te voorkomen. Maar je ziet bijvoorbeeld ook hoe kassen op een duurzame manier kunnen worden verwarmd.

Geniet vervolgens van proeverijen van groente en fruit in de Belevingskas en neem een kijkje in het Innovation Center. Hier laat de Nederlandse tuinbouwsector zien dat robots, drones en sensoren allang geen science fiction meer zijn. Deze hypermoderne technieken zorgen ervoor dat bloemen, planten, groenten en fruit nog duurzamer worden geteeld.

Sharon de Miranda

Food Forum

Voedsel en Flevoland horen bij elkaar. De provincie werd ruim 40 jaar geleden ingepolderd om een belangrijke rol te spelen in voedselproductie en tegenwoordig is Flevoland rijk aan bedrijven die ieder op hun manier een bijdrage leveren aan het voedsel van vandaag en morgen. Food Forum, het paviljoen van Flevoland, mag je dan ook niet missen als je benieuwd bent naar het voedsel van de toekomst. Dit is de plek waar je nieuwe voedselinnovaties ontdekt en waar je meer leert over het ontstaan van Flevoland, ook wel ‘de voedseltuin van Europa’ genoemd.

Vlieg virtueel over man-made land in een luchtballon en vang een glimp op van de zeeklei, de ongerepte natuur, het bruisende water en de kaarsrechte akkers van de provincie. Vol lekkere piepers, sappige sojabonen en hippe quinoa. Chef-kok Sharon de Miranda van Food Forum is binnen de provincie en het Floriade-park op zoek gegaan naar mooie, duurzame, lokaal geteelde producten en tovert dit in Food Forum om tot heerlijke gastronomische traktaties.

LEESTIP: Lees ook dit bericht over de Floriade op GroenVandaag: Regenwoud en mangroven op Floriade Expo 2022

eetgelegenheid

Restaurants en foodtrucks

Zin in een kopje koffie, een snack, lunch of diner? Dan kun je terecht bij de eetgelegenheden van Floriade. Van foodtrucks met lekkers van over de hele wereld tot gezellige restaurants, overal is er aandacht besteed aan gezondheid en duurzaamheid. Kies je voor biologische groentepoffertjes bij de poffertjeskraam of strijk je neer op het terras van Kitchen Restaurant voor een uitgebreide lunch aan het water? De  keuze is aan jou!

Floriade Expo 2022

Van 14 april tot en met 9 oktober 2022 is Almere hét podium voor de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade Expo 2022. De Nederlandse tuinbouw presenteert dan samen met nationale en internationale  partners, innovaties en oplossingen voor duurzame en leefbare steden. Op het 60 hectare grote terrein staat het thema “Growing Green Cities” centraal. Het expoterrein ligt op korte reisafstand van Amsterdam en direct aan de A6 met uitzicht op de skyline van Almere.

Meer over Floriade

Lees ook deze berichten op GroenVandaag:

Maak een wereldreis op Floriade Expo 2022

Dobberend bos nieuwste attractie Floriade 2022