Boot huren – Als je Nederland van boven ziet, zoals zo schitterend is vastgelegd in het boek NLXL van fotograaf Karel Tomeï, dan zie je pas goed hoe waterrijk Nederland is. Zoveel moois wakkert de zin aan om te gaan varen. Op te gaan in een ruimte vol polders, sloten, vaarten, meren en plassen.

Boot huren

Waarom zou je niet een keertje overwegen om op vakantie te gaan in Nederland… met een boot? Je leert je land op een heel andere manier kennen. Je zal versteld staan van al het moois dat dit bescheiden lapje grond aan de Noordzee te bieden heeft.
Bestaat er een grotere Holland-beleving dan vanaf het water? Hoe Hollands wil je het hebben met al die sluizen, bruggen en dijken. Wie een boot bezit is bekend met de opwinding. Boot huren Nederland, je weet niet wat je ziet!

boot huren

Geen vaarbewijs

En wie geen boot bezit, kan er eentje huren om die Holland-ervaring te delen. Dat huren is zo gedaan. Je hebt zelfs geen vaarbewijs nodig als de gehuurde boot niet langer is dan 15 meter en niet harder kan dan 20km per uur. Dat is hard genoeg om volop te genieten van alles om je heen.

De kosten van het huren van een boot zijn afhankelijk van:
-type: zeilboot, motorboot, motorjacht
-grootte of lengte
-tijdsduur
-seizoen
-wel en geen gebruik maken van een schipper

Motorboot

In Nederland is de motorboot het meest populair. Dat komt omdat er niet altijd een vaarbewijs nodig is voor het besturen en omdat je er overal mee komt. Geschikt als ze zijn voor smalle en ondiepe wateren. Met een motorboot zit je zo in het midden van de bruisende stad en in de stilte van het Groene Hart.
Heel apart is ook het varen rond Aalsmeer. In de Westeinderplassen liggen tal van onbewoonde eilandjes waar vroeger -nu nog steeds, maar op bescheiden schaal- de mooiste sierteelt-producten werden geteeld, zoals de sering. Heel bijzonder om dit van zo dichtbij te kunnen zien.

seringenteelt

Maar je kan natuurlijk ook een stadstour plannen door Leiden, de stad van Rembrandt, of een heuse Elfstedentocht.

Een boot huren is zo’n gek idee nog niet. En met mooi weer kom je bruiner thuis dan vanuit het warmste buitenland.

NLXL

Kijk eens in het boek van Karel Tomeï. Je kan er in wegdromen en vanuit vogelperspectief een weloverwogen besluit nemen waar te gaan varen.

Meer over de Aalsmeerse seringenteelt

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

en dit artikel over Kunstenaar Karel Tomeï: