Isolerende gordijnen – Een thermisch gordijn is een esthetische en praktische oplossing. Als er te veel tocht is, als de temperatuur binnen merkbaar daalt, kan dat een einde maken aan het ongemak. En last but not least, kunt u veel geld besparen. Het is dus de moeite waard om er gebruik van te maken en de voordelen ervan te benutten. Wat zijn ze precies? Laten we het uitzoeken!

Waarom en waarvoor zijn warmte-isolerende gordijnen goed?

thermische gordijnen

fotocredits, Hermes Rivera, op Unsplash

Kunt u alle ramen en deuren kiezen?

Ja! Warmte isolerende gordijnen zijn de ideale keuze voor zowel ramen als deuren. De voordeur is vaak het zwakste punt van een woning. Het is de deur die koude lucht in en uit laat stromen. Naast zijn isolerende taak is het gordijn ook een must voor de binnenhuisarchitectuur. Het kan zelfs ramen die er kaal uitzien aankleden. U kunt er kleuren en patronen aan toevoegen, evenals aan de ruimte. Het is dus de moeite waard om er gebruik van te maken!

Warmte vasthouden

Ramen kunnen echte warmte-absorbers zijn. In de winter ontsnapt de warmte binnen onder de dorpel, en in de zomer sluipt de warmte naar binnen. Geen van beide is een energiebesparende ommekeer. Tegenwoordig is het bijzonder belangrijk de hoeveelheid gebruikte energie te verminderen. Maar als de verwarming praktisch de hele winter buiten staat, is dat natuurlijk niet haalbaar. De ramen en deuren vervangen is een legitiem idee dat dit probleem in één klap kan oplossen. Het is echter niet in alle situaties haalbaar. Het is nog altijd een veel goedkoper idee om gordijnen te kopen en te installeren dan de ramen in hun geheel te vervangen. In het geval van beschermde gebouwen kan ook de wetgeving renovatie in de weg staan. Hoewel er voor deze eigendommen een uitweg is uit de juridische jungle, vergt een juridisch heldere oplossing een aanzienlijk financieel offer. Uiteindelijk is het kopen van gordijnen nog steeds het meest kosteneffectieve idee.

Scheidingswand

Naast het bovenstaande kunnen warmte-isolerende gordijnen ook goed dienen als scheidingswand. Het kan zijn dat verschillende delen van een pand die niet door een muur worden gescheiden, minder worden gebruikt. In de winter is het een kosteneffectieve tactiek om deze gebieden af te schermen, waardoor de verwarmingskosten opnieuw dalen. Hoe kan dat beter dan met gordijnen, die een onovertroffen thermische isolatie bieden? Het ziet er goed uit, wat betekent dat de scheiding van ruimtes niet drastisch is. Het kan zelfs esthetisch zijn voor het milieu.

 

afscheidingswand met gordijnen

fotocredits, DJ Paine, op Unsplash

Wat zijn de optimale parameters?

Om ervoor te zorgen dat het warmte-isolatiegordijn aan uw verwachtingen voldoet, is het van essentieel belang de juiste eigenschappen te kiezen. Wat zijn ze? Bijvoorbeeld de optimale lengte. Eenvoudig gezegd: hoe langer het gordijn, hoe beter de bescherming. Uiteraard kunnen de fysieke kenmerken van de kamer in de weg staan, want je kunt de stof niet boven een radiator hangen. Maar in het algemeen is het de moeite waard om deze gouden regel te volgen. De versies met vloer tot plafond bieden ongetwijfeld de beste isolatie die kan worden verwacht.
Even belangrijk is de breedte van het isolatiegordijn. Het is geen groot geheim dat hoe breder, hoe beter. Het doel is de opening volledig te bedekken, wat de beste manier is om ongewenste warmtestroom te voorkomen. Naast de afmetingen is natuurlijk ook de kwaliteit van het materiaal van het warmte-isolatiegordijn belangrijk. Hoe dikker, hoe dichter geweven en hoe natuurlijker, hoe beter. Tot slot nog een advies over de afmetingen: bij het meten van de breedte van een isolerend gordijn kunt u het beste rekenen met anderhalf keer de breedte van de opening.

Wat komt er kijken bij thermische isolatie?

Geluidsisolatie. De twee zijn vrijwel onafscheidelijk. In het geval van een warmte-isolatiegordijn zijn ze dat zeker. Wanneer overtollige warmtestroom wordt geëlimineerd, dankzij de aanwezigheid van de stof, kunnen geluiden van buitenaf niet gemakkelijk het interieur binnendringen. Bovendien. Niet alleen het geluid wordt niet naar binnen doorgegeven. Zelfs niet buiten. Zo blijft de intimiteit van het huis behouden. Geen zorgen meer over wat uw buurman zou kunnen afluisteren. Net zoals u zich geen zorgen hoeft te maken over voorbijgangers of verkeerslawaai.

Waar kan het het meest effectief worden ingezet?

Aan de ene kant in het appartement, in het huis, thuis. Waarbij het doel is de isolatie te verhogen en zo de energierekening te verlagen. Anderzijds in horecagelegenheden, theaters, bioscopen en eigenlijk overal waar de voordelen van warmte-isolerende gordijnen zoals hierboven beschreven nuttig zijn.
Een ander voordeel is dat ze verkrijgbaar zijn in een groot aantal kleuren. Met andere woorden, je hoeft geen genoegen te nemen met één variant die voldoet. Dit is geen goede richting, noch in huis noch in andere omstandigheden. Een warmte-isolerend gordijn kopen is een langetermijninvestering, wat betekent dat de stof u lang van dienst zal zijn. In het licht hiervan is het vooral belangrijk hoe het eruit ziet, in hoeverre het de ruimte vergroot of verkleint en in hoeverre het bijdraagt aan een aangename sfeer.

Niet brandbaar

Een thermisch isolatiegordijn van topkwaliteit is niet brandbaar en toch gemakkelijk te reinigen. Dit betekent dat het kan worden geïnstalleerd in ruimten waar grote hitte onvermijdelijk is, zoals theaters in de buurt van spots. Het belangrijkste bij de keuze van een gordijn is dus dat u uw individuele behoeften kent en natuurlijk goed naar de parameters kijkt.

Voor extra behaaglijkheid en warmte-efficiëntie is vloerverwarming een overweging.

Fotocredits introfoto, Deconovo, op Unsplash