Groene tips – Het nieuws slaat je om de oren. Energiecrisis, klimaatcrisis. De overheid heeft haar handen vol. Ook kunnen woningeigenaren veel doen om een steentje aan het milieu bij te dragen. Ben jij ook benieuwd wat jij kan doen om duurzaam wonen centraal te stellen? Wij vertellen hieronder verder over energiebesparende maatregelen voor niet alleen een lagere energierekening maar ook om bewust bezig te zijn met jouw impact op de aarde.

Groene tips

Energie en geld besparen

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die woningeigenaren kunnen doen maar ook mensen die wonen in een huurhuis kunnen duurzaam wonen door stappen te nemen die in het huis niet veel veranderen.

Woningeigenaren kunnen energie en daarmee geld besparen door bijvoorbeeld een warmtepomp of zonnepanelen te installeren. Je bent dan niet of minder afhankelijk van gas en elektriciteit en je zal daarom een minder hoge energierekening ontvangen. Energiezuinig leven bespaart je honderden euro’s per jaar en is de eerste stap als je duurzaamheid hoog in het vaandel hebt staan.

Huurders kunnen bijvoorbeeld hun lampen vervangen door led lampen. Een led lamp heeft een energieverbruik dat 90% lager is dan bijvoorbeeld een gloeilamp. Ook kunnen huurders natuurlijk overstappen naar een goedkopere energieleverancier. Dit zijn ook acties die leiden tot een meer duurzame woning en helpen energie besparen.

4 groene tips

foto: Erik Mclean, woningisolatie, op Unsplash

Duurzaam huis door te isoleren

Verduurzamen van je woning kan middels een investering in betere isolatie. Isolatie zorgt er voor dat de woning minder warmte verliest, dat scheelt behoorlijk in de koude dagen. Voor het aanbrengen van isolatiemateriaal moet je vaak verbouwen. Toch zijn er mogelijkheden om de verbouwing buiten te houden, zoals de buitengevel isoleren en stucen. Als jij een eigen huis hebt betaalt deze verbouwing zich vaak vanzelf terug door dat je minder energie nodig zal hebben en dus ook minder verbruikt. Verduurzamen door te isoleren of vervanging van oude isolatie is daarom een groene keuze. Je kan bijvoorbeeld, dakisolatie aanbrengen bovenop het bestaande dak, of de muren en of vloeren aanpakken. Hiervoor kan je gebruik maken van duurzame materialen zoals hennep of kurk voor wie de duurzaamheid van de materialen belangrijk vind (wat het stiekem ook is). Een beter geïsoleerde woning zal ook zorgen dat je woning een beter energielabel krijgt, hierdoor zal de waarde van je woning waarschijnlijk stijgen.

Huurders kunnen iets minder doen. Wel kunnen ze bijvoorbeeld in overleg overleg radiatorfolie plaatsen achter de verwarming of tochtstrips in kieren aanbrengen. Je kan natuurlijk ook vragen of de verhuurder dit voor je wil regelen. Zo kan je als huurder toch bezig zijn met verduurzamen.

Vraag subsidie aan

Nederland heeft subsidies vrijgemaakt voor mensen die hun eigen woning willen verduurzamen. Wil jij overstappen op zonne energie of je gevel isoleren? Dit kan! Als jij twee energiebesparende maatregelen neemt in jouw huis kan jij aanspraak doen op subsidieregelingen. Wil je maar één verduurzaming doen? Dan kan ook kijken naar de mogelijkheid om bijvoorbeeld een lening af te sluiten zoals een duurzaamheids hypotheek. Zo kan je ook je huis duurzaam te laten functioneren. Let wel op: gemeenten hanteren verschillende regels over wat wel en niet mag, doe daarom altijd goed je research en vraag op tijd vergunningen aan.

Fotocredits introfoto: Kari Shea, op Unsplash.