Wadi als tuinonderdeel – Om voldoende te kunnen inspelen op de veranderende klimatologische omstandigheden moet er in de tuin het nodige gebeuren. Het is van belang dat je slechts 1/3 deel van je tuinoppervlak verhardt en de rest bestemt voor groen. Vervolgens moet je de juiste plant voor de juiste plaats bestemmen en zorgen dat je tuinbodem voedzaam en waterdoorlatend is. Dan nog kunnen onverwachte grote hoeveelheden hoosbuien een probleem zijn. Al helemaal als je ook nog eens verplicht wordt om de hemelwaterafvoer af te koppelen van het riool.

Wadi als tuinonderdeel

appeltern

Sfeervolle, beplante kuil

De WADI is dan een oplossing. Feitelijk is het niet meer dan een verlaagde kuil in je tuin waar het water naar toestroomt en na een tijdje wegzakt naar het grondwater. De truc daarbij is dat je zo’n kuil heel sfeervol kunt laten begroeien zodat het een meerwaarde krijgt voor je tuin zoals een vijver, border of kruidentuin. In De Tuinen van Appeltern zijn al een paar prachtige voorbeelden te zien, maar dat worden er vast meer. Samen met de APPELTERN TUINEXPERTS zijn er alvast een aantal wadi-plantenlijstjes samengesteld.

Lees nog veel meer over Wadi’s en de beplantinglijst op de site van Appeltern.

Maak een wadi van je lekke vijver

In de Oude Tuin in Appeltern ligt een oude vijver die al 15 jaar lek is. We dachten ooit aan reparatie, maar zijn daar nu van afgestapt. De vijver is en blijft lek en wordt nu gebruikt als een wadi. We hebben hier en daar de vijverrand weggehaald en de grondslag wat verlaagd zodat bij buien extra water kan instromen. De beplanting hebben we ook wat aangepast. We kiezen voor twee tot drie soorten gras en riet. Het geheel is bijna compleet dichtgegroeid. We hebben de brug laten liggen omdat die bij een wat grotere wadi gewoon ook nodig hebt.

Meer over de Inspiratietuinen van Appeltern

Lees ook de berichten op GroenVandaag in de rubriek Appeltern.