Wandelen – Geen wandelaar die het Pieterpad niet kent, de meest beroemde lange afstand wandeltocht van Nederland. Van het Noord-Groningse Pieterburen tot de Sint Pietersberg in Zuid-Limburg, zo’n 500 kilometer natuurbeleving en bezinning. Wandelen doe je met je hart en ziel, was de opvatting van de uitvinders van het Pieterpad Toos Goorhuis-Tjalsma en Bertje Jens.

Wandelen langs stinzen en IJssel

En met goede schoenen, rugzakje en bidon. Om een gezonde lifestyle aan te jagen hebben de gepersonaliseerde waterflesjes inmiddels hun weg gevonden in de kerst- en relatiepakketten. Bidons bedrukken hoort bij de investering in de duurzame wandelaar. En een gezond mens is een gezonde werknemer.

Zo’n 100 jaar geleden popten wandelverenigingen op als paddenstoelen. Naar buiten, de natuur in: goed voor lijf en geest. Die oude tijden herleven en oude wijsheden dus ook. Wandelen brengt je verder, predikt de Koninklijke Wandelbond; het leidt tot een gezonder en gelukkiger leven, verbinding met jezelf, met de wereld om je heen én met anderen.

stinzenplanten

Stinzen

Wandelmogelijkheden genoeg in Nederland. En met de ontluikende lente is er ook genoeg te genieten. Bijvoorbeeld van de stinzenplanten. Op wandel.nl zijn de mooiste wandelroutes te vinden.

Stinzenplanten is een verzamelnaam voor een bijzondere groep verwilderende voorjaarsbloemen. Het zijn vooral bol-, knol- en wortelgewassen die vanaf circa de 16e eeuw worden aangeplant. Op buitenplaatsen, rondom kastelen en landhuizen. Meer over stinzenplanten zie De Warande.

Stinzenplanten zijn voornamelijk bloeiers met opvallende bloemen. Veel stinsenplanten komen van oorsprong niet in Nederland voor, maar hebben zich aangepast en zijn verwilderd. Sommige stinzenplanten, zoals het sneeuwklokje en het lenteklokje, worden al vanaf de late middeleeuwen gekweekt. Door de komst van de Engelse tuinen kreeg het aanplanten van stinzenplanten een grote impuls.

ijssel

IJssel

Begin dit jaar verscheen het wandelboek Langs de IJssel van Kester Freriks. Een prachtige gids over de schoonheid en de eeuwenoude cultuur van de IJsselvallei. Met een lengte van 125 kilometer stroomt de IJssel vanaf Arnhem naar het IJsselmeer en doet daarbij de stokoude steden Doesburg, Zutphen, Deventer, Hattem, Zwolle en Kampen aan. Op zijn tocht volgt Freriks bestaande voetpaden. Al wandelend schrijft hij de biografie van een van de mooiste rivieren van ons land.

Fotocredits
-introfoto: Phil Hearing op Unsplash.
-foto IJssel: Gouwenaar op wikimedia

Nog meer over stinzenplanten

Lees ook dit artikel op GroenVandaag:

Website monitor stinzenflora 2021 is groene erfgoed-gids