HILVERSUM – Wie aan gladiolen denkt, denkt aan de Vierdaagse. Sinds 1983 is de bolbloem met het wandelfestijn verbonden en krijgen deelnemers die de tocht voltooien als eerbetoon bossen gladiolen toegestopt, symbool voor overwinning en kracht. Het is een nieuw ritueel op de schouders van een oude traditie: die van de Romeinen.

Gladiolen Pizza

Overwinning
Volgens de overlevering dateert de uitdrukking ‘Dood of de gladiolen’ uit de tijd dat in de arena’s gladiatoren op leven en dood streden om het publiek te vermaken. De verliezer liet het leven, de winnaar werd bedolven onder toegeworpen gladiolen. 
De Romeinse connectie is nog af te leiden uit het woord gladiool, in Latijn ‘gladius’, wat zwaard betekent. Zo genoemd omdat het zwaard uiterlijke overeenkomsten vertoont met de bloem.

 

gladiolen-pizza

gladiolen-pizza

Pizza
Arena’s bestaan nog, gladiatoren zijn uitgestorven. Gladiolen worden in onze tijd niet meer geassocieerd met spelen, maar daarentegen wel met brood. Figuurlijk, wel te verstaan.
Wie ’trek’ heeft, kan zich vandaag te goed doen aan een Gladiolen-Pizza.

Robs grote Tuinverbouwing
Hoe dat zit precies zit, is morgen te zien in Robs Grote Tuinverbouwing. Of lees de column van Tuinman Ivo op Plantplezier.

Tuinman Ivo
Ivo Putman is de rechterhand van Rob Verlinden in het SBS6-programma Robs Grote Tuinverbouwing. Ivo is ook het gezicht achter Plantplezier, het groenplatform voor iedereen die meer wil weten over tuinieren en de nieuwste trends in tuinland.

Robs Grote Tuinverbouwing
Elke zaterdag, 17.00 uur, SBS6

Voor de volledige lijst van planten die gebruikt zijn in de aflevering van 8 april, zie Plantplezier.

Productfoto’s Pizza: Bakker Hillegom.