POUZY MÉSANGY (Frankrijk) – Wilde knoflook. De Rocambole knoflook is een onopvallend plantje als je hem niet kent. Maar zo gauw ik doorhad dat er iets lekkers vanaf kwam, koesterde ik het plantje. Ik ben een heel visueel ingesteld iemand dus het viel mij op dat de sprietjes een beetje blauwgroen zijn. Ik herken de polletjes in de berm terwijl ik autorij, zo vertrouwd is de plant voor mij al.

Door Sireen Bisseling
agro-ecologe

Het plantje wordt ongeveer 30 tot 40 cm hoog en het bloemetje is heel mooi. Er gaat ook een kapje vanaf als de knoflookjes zich ontwikkeld hebben.

Wilde knoflook

Allium vineale

wilde knoflook

Bolletje klisters

Ondergronds wordt elk klistertje of mini-teentje knoflook een bolletje met nieuwe klisters. Het plantje wordt een polletje. Als je die uit de grond haalt heb je, als het goed is, witte bolletjes knoflook van 1 cm doorsnee en kleine klisters aan de grote bol. De klisters zijn nog niet ontwikkeld, geen wortels en geen stengel, dus die poot ik uit in een potje bio-potaarde.

Als je jonge zelfgezaaide knoflookjes neemt, is de hoofdbol nog klein en de rest van de pol heeft ook nog geen echte bol. Die haal ik uit elkaar en plant ze uit elkaar in potten.
Ik doe het in potten omdat de plantjes die buiten stonden door de hitte zijn doodgegaan. Die in potten in de kas stonden op de tafels of onder de tafels hebben het allemaal gehaald.

Het is heel lekker. In je mond krijg je kleine explosies van heerlijke verse knoflook.

 

Polletje uit de berm

Ik ben begonnen met 1 plantje en daar heb ik nu meer dan 80 plantjes van. Ik heb een polletje uit een berm gehaald en die verdeeld in potten opgekweekt. Alles in potten doet het.

Het streven is om zoveel mogelijk polletjes in potten op te kweken en ze dan op een enigszins beschutte plek uit te planten. Ze moeten wel genoeg zon krijgen.

Wilde knoflook
aarbeienpot met jonge rocamboleplantjes

 

Wat zit erin voor tuinierders?

Nou, ze hebben een decoratief plantje dat mooi bloeit, ook als je geen knoflook lust.

Als je ze vermeerdert kun je er een mooi groepje van maken in je border en heb je iets unieks.
Mocht je gegrepen worden door dit bijzondere plantje, dan kun je overwegen om naar andere soorten te gaan zoeken. Of de stengelui te planten en daar een groepje van maken in je border.

Tip

Beplant een aardbeienpot met de jonge sprietjes. De plant maakt nogal wortels!

 

Kraailook

De oud-Hollandse naam voor wilde knoflook is kraailook. Waarom van alle dieren voor de kraai is gekozen schijnt te zijn omdat de groene stengeltjes die uit de bloem groeien aan kraaiepootjes doen denken.

Beetje gek van wilde knoflook

Ik woon in Frankrijk, waar deze wilde knoflook als onkruid groeit. De Fransen kijken mij dan ook een beetje medelijdend aan als ik vertel dat de l’ail Rocambole mijn speciale project is dit jaar. 
Een onkruid… Nee, ze planten liever van die dikke tenen knoflook in hun moestuin.
Maar misschien ben ik wel een beetje gek, gek op wilde knoflook, want ik ken niemand die ze vermeerdert, terwijl het zo’n makkelijke en smakelijke plant is!

Ik denk dat ik als agro-ecologe kan zeggen dat de wilde stengelknoflook een leuke weet is voor iedereen; een leuk hebbeding voor bevlogen topkoks en dat het in geen enkel smulbos mag ontbreken.

Deno-methode

Volgend jaar wil ik de knoflook eerst als potplant ‘behandelen’. Middels de Deno-methode kiemen ze heel snel op je vensterbank en kun je ze snel uitplanten. Zo ben ik ook begonnen met het eerste bloempje. Daarna ga ik de pollen in de volle grond uitzetten. Zo kan ik hem/haar beter in de gaten houden. Als ze goed gaan bloeien in pot wil ik wat knoflookzaden aan mensen sturen die er erg in geïnteresseerd zijn.

Wilde knoflook
Sireen Bisseling

De auteur

Sireen Bisseling woont in Frankrijk. Elk jaar kiest zij haar agro-project. Vorig jaar was dat zelf gezaaide witte aronskelk. Dat was een succes. Voor haarzelf en voor vrienden en vriendinnen die van haar een plant kregen.

Voor vragen of opmerkingen over Wilde Knoflook kun je Sireen mailen: bisseling@wanadoo.fr

 

Meer weten over kruiden en kruidengeneeskunde, lees dan ook dit artikel op GroenVandaag:
De Historia Naturalis

 

Foto-credits

-intro-foto: By Radio Tonreg from Vienna, Austria – Allium vineale, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=25210263
-foto 2: By AnRo0002 – Own work, CC0, 
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:20170603Allium_vineale2.jpg
-foto 3: By AnRo0002 – Own work, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59773496
Met dank aan Wiki Commons

-overige foto’s: Sireen Bisseling