WARMOND – XXL-bloembollen. Afgelopen zaterdag werden vijf reuzenbollen van het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van Lisse naar Warmond gevaren. De bollen zijn 1.85 meter hoog en onderdeel van een groot kunstproject in de Bollenstreek. Van Leiden tot aan Haarlem worden zo’n 80 bollen geplaatst. De verhalen achter deze xxl-bollen en de kunstwerken zelf zijn straks een mooie nieuwe toeristische attractie voor de streek. Zo worden straks tussen deze kunstzinnige bloembollen fietsroutes aangelegd. ‘Giant Tulip Bulbs’ is een project van de Gildemeesters Bollenstreek.

xxl-bloembollen

XXL-bloembollen

De reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven, gemeenten en anderen (instellingen) die de Bollenstreek een warm hart toedragen. Er zijn al een flink aantal bollen geadopteerd. Elke bol wordt beschilderd door een kunstenaar uit de regio. Komend jaar worden dat er nog meer. De bollen worden zo geplaatst dat er twee mooie fietsroutes door de Bollenstreek gemaakt kunnen worden. Een heel aantal van de beschilderde bollen zijn nu al te bewonderen in Galerie de Zwarte Tulp in Lisse. Hier wachten de bollen op hun plekje in de streek.

Warmond

De eerste bol die richting eindbestemming gaat, voer zaterdag uit het atelier van Nicoline Heemskerk -kunstenares van de Warmondse bol- over het water. Vier andere bollen – van de kunstenaars; Wout Ruigrok, Rik Smits, Paul van den Aardweg en Lisette Marije Eisenga- vertrokken vanuit Lisse richting Warmond op een ponton van Bakker Waterwerken.

De bollen ontmoeten elkaar ter hoogte van Park Groot Leerust in Warmond om symbolisch het verbinden van de Bollenstreek en de omgeving te vieren. Hier werd de eerste Warmondse bol welkom geheten door een groep ondernemers en werd het initiatief toegelicht. “Warmond heeft water, bollen hebben water nodig en daarom zijn we hier om onze verbintenis te bevestigen.”
Luc Schouten, Gildemeester Bollenstreek: “De verbinding tussen de verschillende dorpen en steden in het gebied is een van de belangrijke speerpunten van het ‘Giant Tulip Bulbs’ project. ”

xxl-bloembollen

Jan Steen

De Warmondse bol heeft als thema ‘Jan Steen’ en wordt 18 september officieel gedoopt en geplaatst op een mooie plek in Warmond. Albert Heijn Warmond heeft deze bol geadopteerd.

Foto-credits bij dit artikel: Elly Stemerdink.

Nog meer kunst in de Bollenstreek

Museum De Zwarte Tulp
Flower Art Museum
LAM Lisse
FloriWorld