Zaden zaaien. De eerste zaaikalenders voor het komende jaar zijn er weer. We moeten ons nog even door de feestdagen heen worstelen, maar daarna kunnen we weer dromen van het voorjaar. December is een mooie maand voor plannen, zaaiplannen bijvoorbeeld.
Niet dat er in de eerste maand van het jaar veel mogelijk is, een vroege wortel en wat vroege spinazie onder glas, dat is het wel. En als je binnen in een bakje wil zaaien dan kan je kiezen voor tuinkers. Voor een bredere keus moeten we nog wat geduld hebben. Wachten op meer licht en hogere temperaturen. Maar voorbereiden kan altijd. En de gewenste spulletjes in huis halen elke dag.

zaden_zaaien

Zaden zaaien

In de dichter-bij-de-natuur-willen-zijn trend leeft het zaaien op. Voor kinderen is het leuk om te zien hoe tomaten, sla, erwtjes en courgettes groeien. Ook volwassenen vinden zaaien een leuke hobby. Eten uit eigen tuin; leerzaam en gezond.

Wie niet wachten kan tot het moment om buiten te zaaien, kan binnen al aan de slag. Winkels dicht? Geen probleem op internet kan je alles krijgen wat je nodig hebt. Vandaag besteld morgen in huis is de boodschap. Kweekkasjes en -potjes, zaai- en stekgrond, zaden je kan het allemaal thuis laten brengen.

zaden zaaien

Kweekpotjes

Vooral kweekpotjes zijn handig. Er zijn ronde, vierkante, voor grote zaden, om in te verspenen en je hebt ze in kunststof en biologisch afbreekbaar materiaal. Dat laatste is praktisch, omdat je je gezaaide planten met potje en al in de tuin kan zetten, daar verteert het potje het vanzelf.

Bloemen zaaien

Het zelf kweken is voortgekomen uit de behoefte aan een gezonde aanvulling op ons voedsel. Vooral kruiden en groente zijn geliefd. De laatste tijd komen daar de sierplanten bij. De vaas wil ook wat. Op de redactie van GroenVandaag komen wel eens vragen binnen waar zaden van witte zonnebloemen gekocht kunnen worden, of van biologische geraniums. Of zaden van vergeten groente.

tuinen muiderslot

Vergeten groente

Wil je zien hoe vergeten groente vroeger werd verbouwd, dan kun je een kijkje gaan nemen in de tuinen van het Muiderslot. Hortulanus Henk Boers kan je heel wat vertellen over de kruidhof en de warmoeshof en over de manier van het bereiden van voedsel destijds, die nogal afwijkend is van die van ons.

Foto-credits
-intro-foto: Photo by Markus Spiske on Unsplash
-foto 2: Photo by Joshua Lanzarini on Unsplash
-foto 3: Photo by Jeremy Bishop on Unsplash

Nog meer over gezaaide bloemen

Lees ook dit artikel op GroenVandaag.

Nationale Zaaidag voor bloemen, bijen en betere bodem