MUIDEN – Muiderslot – Tussen 8 april en 1 september 2019 komen bezoekers van Rijksmuseum Muiderslot meer te weten over de historische tuinen die het kasteel omringen. Er zijn activiteiten voor jong en oud waarin tuinieren, kruiden, planten, vruchten, bloemen en (vergeten) groenten een hoofdrol spelen. De vele vrijwilligers die dagelijks de tuinen onderhouden worden bovendien extra in het zonnetje gezet.

 

muidrslot

 

Muiderslot

Kasteeltuinen

Rondom het Muiderslot liggen unieke tuinen die voor het eerst zijn aangelegd in de 17e eeuw. Met de opbrengst uit de tuinen zijn eeuwenlang in het kasteel de heerlijkste maaltijden bereid. En nog steeds leveren de tuinen elk jaar een rijke oogst op. De tuinen worden liefdevol en deskundig verzorgd door tientallen vrijwilligers.
Van maandag tot en met zaterdag geven zij nieuwsgierige bezoekers graag tekst en uitleg. Hoe zien heilige boontjes er uit? Bestaan er echt zwarte tomaten? Wat is het bleken van groenten? Welke geneeskrachtige werking hebben kruiden? Kom langs, stel uw vragen en leer de ins en outs van 17e eeuws tuinieren.

 

Praktische info

Zomerseizoen: 1 april t/m 31 oktober
Maandag t/m vrijdag 10 – 17 uur
Zaterdag, zondag en feestdagen 12 – 17 uur

Muiderslot
Herengracht 1
1398 AA Muiden

 

Hortulanus

Hortulanus (tuinconservator) Henk Boers verzorgt elke eerste zondag van de maand speciale rondleidingen over ‘tuin en vesting’. De vestingwerken rondom het Muiderslot maken immers deel uit van de Stelling van Amsterdam, UNESCO Werelderfgoed.
Conservator Yvonne Molenaar leidt bezoekers elke derde zondag van de maand rond door de tuinen. Zij legt daarbij de link tussen binnen en buiten: de heerlijkheden die in de slotkeuken werden bereid met ingrediënten uit de kasteeltuinen.
Bovendien verzorgt zij aansluitend een korte demonstratie bloemschikken naar 17e-eeuws voorbeeld. De tweede en vierde zondag van de maand zijn er extra activiteiten voor kinderen: ‘Kids in het kasteel’. Natuurlijk is er ook tijdens de schoolvakanties van alles te beleven voor kinderen.

 

Vanaf eind maart vindt u een actueel overzicht van alle activiteiten op www.muiderslot.nl. U kunt daar ook terecht voor aanmelden en informatie over openingstijden, toegangsprijzen en bereikbaarheid.

 

muiderslot

 

Bloemenvrijwilligers

Er is ook werk te zien van hedendaagse kunstenaars. Zo portretteerde Roderik Rotting onlangs alle bloemenvrijwilligers van het Muiderslot. Zij verfraaien de museumzalen met bloemen, takken, blaadjes, kruiden en vruchten uit de kasteeltuinen. Alle versieringen zijn gebaseerd op de 17e-eeuwse bloemsierkunst. Rotting fotografeerde de vrijwilligers tijdens hun werkzaamheden. Ook maakte hij een verstilde film over de tuinen van het Muiderslot. Zowel de fotoportretten als de film zullen in voorjaar en zomer van 2019 te zien in de kasteeltuin en in de kazemat. Komend seizoen zal Rotting de reeks portretten verder uitbreiden met foto’s van alle tuinvrijwilligers.

 

muiderslot

 

Bloemstillevens

Kunstenaar Bas Meeuws fotografeerde onlangs vier seizoenen lang de kasteeltuinen van het Muiderslot. Uit al deze foto’s componeerde hij twee unieke hedendaagse bloemstillevens die in geuren en kleuren tonen wat de kasteeltuinen in alle seizoenen bieden. Het werk van Meeuws is geïnspireerd op de Hollandse bloemstillevens uit de Gouden Eeuw en zit vol symboliek en verwijzingen naar de rijke geschiedenis van het kasteel. De werken van Bas Meeuws zijn te zien in de Gouden Eeuw zalen.

 

Foto-credits:
-foto Bloemenvrijwillger Muiderslot, van fotograaf Roderik Rotting
-overige foto’s van Bas Meeuws