Zelfpluktuin – Even buiten de hoofdplaats Den Burg ligt de Zelfpluktuin. Wat begon als schapenlandje is in 20 jaar tijd omgevormd tot een tuin waar bezoekers zelf fruit, groenten en bloemen kunnen plukken. De tuin is inmiddels een attractie op het eiland en een gewild uitstapje.

Zelfpluktuin

Het concept is eenvoudig

-Bij aankomst staan benodigdheden om te plukken klaar.
-Er wordt duidelijk aangegeven welke soorten fruit en groenten er rijp zijn om te plukken.
-In de boerderijwinkel wordt alles wat geplukt is afgewogen en afgerekend.

Boerderijwinkel met terras

In de boerderijwinkel zijn ook zelfgemaakte jam, limonadesiroop en likeur verkrijgbaar. Daarnaast zijn er gedurende het hele seizoen aardbeien te koop. Op het binnen- en buitenterras kunnen bezoekers genieten van zelfgemaakte taart, aardbeienlimonade, verse vruchtensmoothies en  ambachtelijk schepijs.

terras zelfpluktuin  aarbeien zelfpluktuin 2  zelfpluktuin


Vergeten groente

Naast alle fruitsoorten is de Zelfpuktuin de laatste jaren steeds meer ‘vergeten’ groenten gaan telen, zoals boterboontjes, snijbiet, palmkool en chioggiabiet.

Fruit

In de maand augustus kunnen aardbeien, rode bessen, blauwe bessen, bramen en frambozen geplukt worden.

Disclaimer: “De bloemen en het fruit zijn natuurproducten waarbij we proberen de oogst zo vlak mogelijk te laten verlopen, maar er zijn altijd pieken en dalen. Dit betekent dat we geen garantie kunnen geven dat er op ieder moment voldoende oogst beschikbaar is voor het zelf plukken. We hopen op uw begrip wanneer er een dag minder beschikbaar is, soms maakt het zoeken de oogst extra lekker.

Voor meer info, zie De pluktuin.

Tip: let op eiwitten

Eiwitten horen thuis in een gevarieerd voedingspatroon. Je kunt een deel van je eiwitinname uit vlees, vis, eieren en gevogelte halen, maar wist je ook dat sommige groente- en fruitsoorten een goede bron van eiwitten zijn? Hier lees je alles over eiwitrijke groente en fruit én welke soorten je zelf kunt kweken in je (moes)tuin.

En bezoek natuurlijk ook de plantenmarkten die in het tuinseizoen worden gehouden. Vaak nog rijker gesorteerd dan wat er in reguliere handel te koop is.

Nog meer uitjes

Meer groene uitjes? Kijk dan ook in de rubriek Uitjes op GroenVandaag.