7 stylingtips – De kamerhortensia is vanaf februari verkrijgbaar als kleurrijke kamerplant. De bloemrijke blikvanger houdt weliswaar van een flink slokje water, maar van intensieve verzorging is geen sprake. En de plant is veelzijdig. Met een paar eenvoudige stylingtips fleurt het hele huis op!
Kamerhortensia
Verrassend
Het meest verrassend is de hortensia misschien wel als kamerplant. Vanaf het vroege voorjaar is hij verkrijgbaar in uiteenlopende tinten wit, roze, blauw, paars, groen en alles daar tussenin. De indrukwekkende bloemschermen hebben soms wel een diameter van 25 centimeter! De romantische platte of bolle bloemetjes vormen een mooi contrast met de stoere donkergroene bladeren met grove structuur. De plant voegt zich naar elke woonsmaak.
Verzorging
Een kamerhortensia is een eenvoudig te houden plant: zorg steeds dat de potgrond vochtig blijft. Verwijder het eventuele overschot aan gietwater zodat de plant geen ‘natte voeten’ krijgt. Wanneer je om de week een beetje plantenvoedsel geeft, blijft de hortensia krachtig en extra lang bloeien. Gaan de bloemen hangen? Dan doet een dompelbad wonderen.
Binnen of buiten
Vanaf half mei, als de kans op nachtvorst is geweken, kun je kamerhortensia’s ook een plekje op balkon, terras of in de tuin geven. Alhoewel de plant voor het interieur is gekweekt, is de kans groot dat hij ook buiten rijk bloeit en de Nederlandse winter jaarlijks goed doorstaat. Wil je gegarandeerd genieten van hortensia’s in de tuin? Plant dan liever tuinhortensia’s.
Zeven stylingtips voor kamerhortensia's
1. De lucht in
Kamerplanten in de lucht worden steeds populairder. Van macraméhangers tot kokedama’s. Ook de kamerhortensia kan prima meedoen in deze trend. Maar omdat de hortensia door vochtige potgrond iets zwaarder is dan de meeste kamerplanten, kun je het beste kiezen voor een stevige plantenzak. Bind een stuk sisaltouw aan de hengsels. De weelderige bloemen zullen prachtig over de rand steken.
2. Boeket van planten
De weelderige bloemen van de hortensia zijn een statement op zich, maar ze doen het ook heel goed in combinatie met andere kamerplanten. Zo ontstaat een speels boeket van planten waar je maanden plezier van hebt. Combineer bijvoorbeeld twee soorten kamerhortensia’s met sierasperge (Asparagus) of krulvaren (Nephrolepis).
3. Combineer
De kamerhortensia vormt een mooie basis voor een stylinghoekje in huis. Combineer de kleuren van de bloemen met accessoires in verschillende materialen en laat deze ook terugkomen in de bloempot. Hortensia’s combineren goed met natuurlijke materialen, maar experimenteer ook eens met trendy goudtinten of draadstalen accessoires.
4. Crea
Een heel persoonlijk tintje geven aan de kamerhortensia, maar alleen maar saaie potten in huis? Geen probleem: maak je eigen pot! Beplak de pot met dubbelzijdig tape en wikkel hier een mooie stof met een print omheen.
5. In de kast
Hoewel je voor een stevig kleuraccent in huis kunt kiezen voor één grote hortensia zijn meerdere mini-hortensia’s ook leuk! Zet er een aantal bij elkaar in de boeken- of servieskast.
6. In de badkamer
Kamerhortensia’s voelen zich thuis in elke ruimte met daglicht, dus ook in een lichte badkamer. Zet de hortensia in een pot of mand met een kleur die ook in de accessoires van de badkamer voorkomt.
7. Het effect van wit
Het effect van een hortensia in een witte pot is steeds anders. Kies je voor wit in wit? Dan straalt de romantiek er vanaf. Het donkergroene blad zorgt ervoor dat het niet saai wordt. Een roze hortensia in een witte pot geeft een heel ander effect. Alle aandacht gaat dan naar de spectaculaire bloemen.
Meer informatie en inspiratie op www.hydrangeaworld.com
Meer over de woonplant hortensia
Lees ook deze berichten op GroenVandaag: