LIMBURG – Een bollenroute met tulpen, narcissen, hyacinten. Als Nederlander denk je dan al gauw aan de Keukenhof in Lisse en de bollenvelden in diezelfde regio. Ouderen onder ons herinneren zich dan tevens ongetwijfeld de slingers van geregen narcissen waarmee mensen hun auto’s sierden om het thuisfront duidelijk te maken: wij zijn ‘naar de bollen’ geweest.

Bollenroute

Inmiddels hoef je voor bloeiende voorjaarsbollen allang niet meer naar dit westelijk stukje Nederland. Sterker: de oude Bollenstreek is door bebouwing sterk ingekrompen, waarna deze zich verplaatste naar eerst de omgeving van Alkmaar en daarna de Noordoost-Polder. Zelfs zijn inmiddels bloembollenkwekers neergestreken in het lege land van Noord-Groningen.

Bollentuinen in Limburg
Niettemin allemaal ver weg voor Limburgers of hun buren die ook wel eens een tulp in bloei willen zien anders dan van een foto of een schilderij van deze of gene oude meester. Sinds enkele jaren voorziet de Limburgse bollenroute in het vullen van die leemte. Drie tuinen – één in Noord-Limburg, één in Midden- en één in Zuid-Limburg. Gezamenlijk zijn ze goed te combineren voor een bezoek op één dag.

De Carishof in Klimmen
Wie in het zuiden begint, start op De Carishof in Klimmen, een 3.800 vierkante meter grote tuin rondom een historische carréboerderij met prachtige vergezichten over de omliggende heuvels. Hier bloeien tussen de 8.000 en 10.000 tulpen en narcissen, deels aangeplant op de ‘ouderwetse’ Keukenhof-methode oftewel in groepen van één kleur, deels op de wijze van beplantingsdeskundige Jacqueline van der Kloet: verspreid en verstrooid tussen de vaste planten. Dit overigens wel volgens een uitgekiend kleurenpatroon zoals ontworpen door de bewoners van De Carishof zelf.

Carishof_april

De Carishof


Brookergarden in Hout-Blerick
Van De Carishof bereikt men gemakkelijk en vlot de snelweg A76, die vervolgens via de A2 en A73 binnen drie kwartier leidt naar Brookergarden in Hout-Blerick, net onder Venlo. In deze 5.000 vierkante meter grote tuin zijn circa 20.000 bollen aangeplant, verspreid tussen de vaste planten en ook weer volgens kleurenschema’s van de eigenaren. Alleen al de oprit waarlangs u de tuin betreedt, is oogverblindend in de combinatie roze en blauw.

Brookergarden.1

Brookergarden

Brookergarden.2

Brookergarden


Tuin Verheggen in Lottum

Om van hieruit in een minuut of twintig de derde locatie te bereiken, Tuin Verheggen in het rozendorp Lottum, volgt u de A73 verder noordwaarts tot de afslag Horst, waarna u Lottum volgt tot net voor het begin van het dorp. Deze 4.000 vierkante meter grote tuin staat vooral bekend om zijn weelde aan dahlia’s in hoog- en nazomer, maar biedt u in het voorjaar tevens aan keur aan tulpen, narcissen en niet te vergeten: alliums.

tuin Verheggen

Tuin Verheggen

In alle tuinen kunt u tevens terecht voor koffie, thee en diverse versnaperingen. Ze zijn open op zondag 24 april, zondag 1 mei en donderdag 5 mei (Bevrijdings-/Hemelvaartsdag) en daarbuiten voor groepen op afspraak.
De intree bedraagt € 3,- (De Carishof en Brookergarden) of € 4,- (Tuin Verheggen, hier inclusief koffie/thee).

Uiteraard kunt u de tuinen ook in omgekeerde volgorde, dus van noord naar zuid, bezoeken. Voor nadere info verwijzen wij graag naar www.decarishof.nl, www.brookergarden.nl en www.tuinverheggen.nl Vragen kunt u desgewenst stellen via de mail of telefoon (zie websites).