Fraaie fritillaria – De kievitsbloem en de keizerskroon zijn de twee bekendste fritillaria. Het Latijnse woord fritillus betekent dobbelbeker en verwijst naar de bekervorm van de bloemetjes. Bovendien bestaat de tekening van kievitsbloemen uit een blokvormig patroon dat wat weg heeft van dobbelstenen. De bloeitijd van bijna alle fritillaria’s is april en mei.

Fraaie fritillaria

Wereldburger

Fritillaria’s komen uit verschillende delen van de wereld: van China, Midden- en Zuid-Europa tot Noord-Amerika. In de loop der jaren zijn verschillende soorten in tuinen beland.

kievitsbloem

Fritillaria raddeana

Een kleine greep uit het bonte gezelschap

Frit. meleagris – kievitsbloem
Plant met feeërieke paarse bloemen die eruit zien als kievitseitjes. Wordt tot 30 cm hoog. ‘Alba’ heeft witte bloemen.

Frit. michailovskyi
De verfijnde roodbruine bloemen hebben felgele randen die als een rokje uitwaaieren. Wordt 20 cm hoog.

Frit. imperialis – keizerskroon
De flamboyante bloemen zijn geel, oranjerood of rood. Mollen hebben een hekel aan de geur van keizerskronen. Een prima middel dus om deze diertjes mee uit de tuin te weren. Wordt 100 tot 120 cm hoog. ‘Maxima Lutea’ heeft grote citroengele bloemen en opvallende zaaddozen.

Frit. persica – Perzische keizerskroon
De pareltjes van auberginekleurige bloemetjes staan op een tot 90 cm hoge stengel. De groen-witte bloemen van ‘Ivory Bells’ hebben een ivoren gloed.

Frit. raddeana
De sprookjesachtige crèmekleurige bloemen, met opvallende gele meeldraden, zijn vaak eind maart al te zien.

Fritillaria

Fritillaria imperialis ‘Rubra’

Fritillaria

Fritillaria imperialis ‘Maxima Lutea’

Mogelijkheden

Fritillaria’s komen goed tot hun recht in groepen of in een mix van meerdere soorten bij elkaar. Ze combineren ook goed met andere bolgewassen of vaste planten, bijvoorbeeld laatbloeiende narcissen. De meeste kunnen prima in pot. Leuk op het terras of bij de voordeur.

Tip
Net als andere voorjaarsbloeiers plant je fritillaria’s in oktober of november.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op Groenvandaag: Zondag: tuinen- en bollenroute in Limburg

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Tulpenroute in de Noordoostpolder

Verzorging

Fritillaria overwintert in de grond. Let goed op de winterhardheid van de soort. Frit. imperialis wil bij vorst graag een dekbed van blad of compost. Fritillaria persica kan het beste gerooid worden en in het najaar opnieuw geplant. En Frit. meleagris verwilderen gemakkelijk; je kunt ze dus gewoon in de grond laten zitten en ze duiken het jaar erna spontaan op allerlei plaatsen op.

kievitsbloem

Fritillaria persica

Weetjes

-Fritillaria imperialis (keizerskroon) is één van de eerst gekweekte planten. De botanicus Carolus Clusius plantte hem al in de zestiende eeuw in Leiden.
-De naam Keizerskroon verwijst naar de vorm van de zaaddozen, die zich oprichten en samen een kroon vormen.
-Fritillaria meleagris (kievitsbloem) komt in Nederland in het wild voor in natte graslanden en langs oevers. Ze staan op de rode lijst voor bedreigde planten.

Bron iBulb. Voor meer bloembollen informatie, zie; bloembol.org