Ananasplant – Snurken en snurkers zijn een serieus probleem. Voor bedgenoot, kinderen en buren van een snurker, is snurken bijzonder storend. Voor de snurker zelf is het iets waarvoor hij of zij zich veelal schaamt. Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing van de luchtweg tussen de neus en stembanden. Gevolg is een zagend geluid. Er zijn nogal wat middelen in de handel om snurken te voorkomen. Volgens de volkswijsheid is er zelfs een groene snurk-oplossing: zet een ananasplant in de slaapkamer.

Ananasplant

ananasplant

Snurkers en ruikers

Beter ruiken
In de medische wetenschap staat de ananasplant bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Die worden toegeschreven aan het enzym bromeliane, wat een zeer sterke ontstekingsremmer is. Voor botanisten is de plant bijzonder omdat die ’s nachts zuurstof afgeeft in plaats van overdag. Goed voor de slaap.
Waarschijnlijk is het de combinatie van deze twee eigenschappen die de ananasplant hebben geholpen aan de faam een anti-snurk plant te zijn. Maar huisartsen die deze kamerplant als recept uitschrijven zijn nog steeds zeldzaam.

Baat het niet, dan schaadt het niet.

Toch is het houden van een ananasplant voor snurkers -en ook niet snurkers- het overwegen waard. De plant heeft een prachtige sierwaarde en verspreidt een heerlijke, luchtwegenverwijdende, geur.

Idee en foto’s met dank aan Vertiplant.

ananas het kroonjuweel

Symboliek

Inca’s, Azteken en Maya’s gebruikten zo’n beetje elk deel van de plant voor voedsel, bescherming, vezels en ceremonies, zodat bromelia in de landen van herkomst als ‘geschenk van de goden’ wordt gezien. Als woonplant staat bromelia voor ‘bescherming’, een verwijzing naar het volle, groene blad dat het mooie gekleurde deel omringt. Bron: Mooiwatplantedoen.nl

NUcheckt

Om aan alle twijfel een einde te maken, heeft nu.nl de zaak onderzocht en op NUcheckt haar bevinden met ons gedeeld: Helpen ananasplanten tegen snurken?. Onwaar dus.

Weetje

De Ananasplant is niet giftig voor mensen of huisdieren. De vrucht van de ananasplant is voor sier en is niet bedoeld om te eten.