HONSELERSDIJK – Met het vieren van Nationale Tulpendag afgelopen weekend is de tulpentijd begonnen. Ruim 100 dagen genieten van diverse soorten en varianten snijtulpen van hoge kwaliteit.

Snijtulpen

Tulpen zijn er in allerlei kleuren. In wit, rood, oranje, geel, roze, paars, groen of met multicolor bloemblaadjes. Qua vorm zijn er met een enkele of een dubbele rij bloemblaadjes, opvallende franje- en parkiettulpen met gekartelde bloemblaadjes en de elegante lelietulp. En dan zijn er ook nog pioentulpen en Franse tulpen die bijzonder lang zijn met zeer grote bloemen.


gefranjerde-tulp
Herkomst van de tulp
De tulp is via Turkije naar Nederland gekomen. De Hollandse schone is eigenlijk Iranees, Afghaans en Kazachstaans, waar de tulp oorspronkelijk voorkomt. In ons land werd de tulp vol overgave omarmd en in de tijd van grote speculatie was de tulpenbol zelfs evenveel waard als een Amsterdams grachtenpand.

Liefde en overgave
De symboliek van de tulp wisselt met de kleur. Rode tulpen betekenen onstuimige liefde en met zwarte tulpen zeg je: ‘Ik hou zoveel van je, dat ik alles wil opofferen.’

 

Verzorgingstips om vijf tot twaalf dagen van snijtulpen te genieten:

-Kies een schone vaas en vul deze met kraanwater op kamertemperatuur. Vul regelmatig bij.
-Voeg snijbloemenvoeding aan het water toe voor een langere houdbaarheid.
-Snij of knip de stengels schuin af met een schoon en scherp mes of een snoeischaar.
-De stengel van de tulpen groeit soms nog een aantal centimeters. Wanneer tulpen eventueel slap zijn, kunnen de stelen een uurtje in papier of folie in 15 cm water gezet worden. Daarna staan de tulpen weer keurig rechtop.
-Tulpen gaan langer mee op een koele plek, zet ze niet in de zon of dicht bij de verwarming.
-Zet de tulpen niet in de buurt van een fruitschaal. Fruit scheidt ethyleengas af en dit zal de bloemen sneller doen verouderen.

bron: bloemen bureau holland
foto’s: rgb stock, lance1, Frank