Snijtulpenseizoen – In Amsterdam is op zaterdag 15 januari 2022, Nationale Tulpendag, een nieuw seizoen voor snijtulpen van start gegaan. Vanwege de coronamaatregelen bleek de traditionele pluktuin op de Dam pal voor het Koninklijk Paleis dit jaar niet mogelijk. Als alternatief voer een tulpenboot met André van Duin over de Amsterdamse grachten en stapten kwekers op de fiets om duizenden mensen in de stad te verrassen met kleurrijke boeketten.

Snijtulpenseizoen

snijtulpenseizoen

Snijtulpenseizoen

Omdat het internationale thema van het tulpenseizoen 2022 ‘Share Happiness’ is, kreeg het enthousiaste publiek elk 2 bossen: een om zelf van te genieten en een om een ander blij mee te maken.

Tulpen als symbool voor positiviteit en vrolijkheid.

Happiness: Blijheid en positiviteit

Arjan Smit, voorzitter van het kwekerscollectief TPN: “Het zijn voor veel mensen sombere en onzekere tijden door de aanhoudende pandemie. Daarom kunnen we best wel wat blijheid gebruiken. Met het uitreiken van een tulpenboeket tover je automatisch een glimlach op het gezicht. Dat is wat wij jaarlijks met de start van het snijtulpenseizoen zien en ervaren op Tulpendag. Als kwekers zijn wij trots dat onze voorjaarbloem de afgelopen tijd tot symbool van positiviteit en vrolijkheid is uitgegroeid. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland.”

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Irene Schouten opent snijtulpenseizoen

blijdschap tulpen

Tulpendag, feestdag

Tulpendag vindt sinds 2012 jaarlijks plaats op de derde zaterdag van januari. Met de viering wordt de officiële start van het nieuwe en internationale snijtulpenseizoen ingeluid. Van januari tot en met mei is deze Nederlandse voorjaarsbloem in meer dan 1.000 verschillende soorten verkrijgbaar. Nederland is wereldwijd de grootste producent van tulpen.

Zo geniet je lekker lang van jouw tulpen:

  • Zet de tulpen eerst een uurtje in papier of folie in de vaas. De tulpen zuigen zich dan vol met water en trekken zich als het ware recht.
  • Kies een schone vaas die hoog genoeg is: tulpen groeien nog een aantal centimeters door.
  • Snij ongeveer 1,5 cm van de steel af.
  • Houd de tulpen uit de buurt van de fruitschaal én felle zon.
  • Tulpen drinken veel, dus vul de vaas regelmatig bij.