Infrarood vloerverwarming – Infrarood vloerverwarming is een geavanceerde en efficiënte manier om een huis te verwarmen. Deze moderne technologie biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele verwarmingssystemen.

Infrarood vloerverwarming

11 redenen

Benieuwd waarom infrarood vloerverwarming ook een interessante keuze is voor jouw woning? We geven je 11 redenen.

1. Efficiënte warmteverdeling

Infrarood vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte, die gelijkmatig door de vloer wordt verspreid. Dit zorgt voor een aangename en constante temperatuur in de hele ruimte, zonder koude plekken.
In tegenstelling tot convectieverwarming, waarbij warme lucht stijgt en koude lucht daalt, verwarmt infrarood vloerverwarming objecten en mensen direct, waardoor een comfortabele omgeving ontstaat.

2. Energiezuinig

Het gebruik van vloerverwarming met infrarood kan leiden tot aanzienlijke energiebesparingen, vooral in goed geïsoleerde woningen. Omdat het systeem de vloer rechtstreeks verwarmt, is er minder energieverlies dan bij traditionele radiatoren.
Het kan worden gecombineerd met zoneregelingssystemen, waardoor je alleen de ruimtes verwarmt die in gebruik zijn, wat verdere energiebesparingen oplevert.

3. Geen luchtcirculatie

De methode veroorzaakt geen luchtcirculatie, wat gunstig is voor mensen met allergieën of ademhalingsproblemen. Het minimaliseert ook het opdwarrelen van stof en allergenen in de lucht, waardoor een schonere en gezondere binnenomgeving ontstaat.
Dit maakt deze manier van verwarmen ook ideaal voor mensen die gevoelig zijn voor tocht, omdat het de lucht niet opwarmt en dus geen luchtbewegingen veroorzaakt.

4. Snelle opwarmtijd:

Infrarood vloerverwarming warmt snel op, waardoor je binnen enkele minuten kunt genieten van een comfortabele warmte in de kamer. Dit is vooral handig in ruimtes die sporadisch worden gebruikt, zoals een logeerkamer of studeerkamer.
De snelle opwarmtijd maakt het ook ideaal voor gebruik in combinatie met slimme thermostaten, waarmee je de verwarming op afstand kunt regelen en programmeren.

5. Ruimtebesparend

Omdat het onder de vloer is geïnstalleerd, neemt het geen extra ruimte in beslag zoals radiatoren of convectoren dat doen. Dit maakt het ideaal voor ruimtes met beperkte ruimte, zoals kleine appartementen of badkamers.
Bovendien elimineert het gebrek aan zichtbare verwarmingselementen de noodzaak van esthetische compromissen in het interieurontwerp.

6. Geluidloos:

Infrarood vloerverwarming werkt geruisloos, wat zorgt voor een rustige en vredige omgeving in huis. In tegenstelling tot luidruchtige convectoren of ventilatoren, geniet je van een stille verwarmingsoplossing.
Dit maakt het bijzonder geschikt voor slaapkamers en andere rustgevende ruimtes waar geluidsvermindering belangrijk is.

11 redenen voor infrarood vloerverwarming

Behaaglijk wonen met infrarood vloerverwarming.
Foto: Vecislavas Popa, op Pexels.

7. Compatibel met verschillende vloerbedekkingen

Ongeacht of je tapijt, tegels, hout of laminaat hebt, infrarood vloerverwarming is compatibel met verschillende soorten vloerbedekkingen. Dit maakt het een veelzijdige optie die kan worden aangepast aan diverse interieurontwerpen.
Het is echter belangrijk om rekening te houden met de thermische weerstand van de vloerbedekking, aangezien sommige materialen de warmte beter geleiden dan andere.

8. Zonachtige stralingswarmte

Infrarood vloerverwarming bootst de natuurlijke warmte van de zon na, wat zorgt voor een comfortabel en aangenaam binnenklimaat. In tegenstelling tot convectiewarmte, die de lucht opwarmt, is verwarmt deze methode objecten en mensen in de ruimte direct, vergelijkbaar met de warmte die je voelt wanneer je in de zon zit.
Deze vorm van warmte wordt als bijzonder comfortabel ervaren, omdat het de luchtvochtigheid niet beïnvloedt en geen tocht veroorzaakt.

9. Gezondheidsvoordelen

De stralingswarmte kan helpen bij het verlichten van spier- en gewrichtspijn, het verbeteren van de bloedcirculatie en het verminderen van allergenen in de lucht. Deze gezondheidsvoordelen maken infrarood vloerverwarming een aantrekkelijke keuze voor mensen die gevoelig zijn voor koude temperaturen of last hebben van bepaalde gezondheidsproblemen.
Bovendien kan het verminderen van vochtigheid in de ruimte door de stralingswarmte helpen bij het voorkomen van schimmel- en meeldauwgroei.

10. Lange levensduur

Infrarood vloerverwarmingssystemen hebben over het algemeen een lange levensduur en vereisen weinig onderhoud, waardoor ze een duurzame investering zijn voor woningeigenaren. Met regelmatig onderhoud kunnen infrarood vloerverwarmingssystemen tientallen jaren meegaan zonder significante prestatievermindering.
Het ontbreken van bewegende delen in het verwarmingssysteem vermindert het risico op slijtage en onderhoudsproblemen.

11. Maatwerk

Infrarood vloerverwarming kan worden aangepast aan de specifieke behoeften van elke kamer in huis, waardoor een comfortabele en energiezuinige verwarmingsoplossing wordt geboden. Of je nu een kleine badkamer, een grote woonkamer of een kantoorruimte thuis hebt, infrarood vloerverwarming kan worden aangepast aan de grootte en lay-out van de ruimte voor optimale prestaties.
Daarnaast zijn er verschillende installatiemethoden beschikbaar, zoals droogbouw- of natbouwsystemen, die kunnen worden gekozen op basis van de specifieke vereisten van de ruimte.

Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Vloerverwarming! En mijn kamerplanten dan?