Vloerverwarming. De duurzame Hollandse huisbezitter is druk in de weer met isoleren, energie opwekken en rendabel stoken.

We worden bewuster. Klimaatbewust, zeker. Maar natuurlijk ook financieel bewust. De energierekening moet lager. Een manier om dit te doen is overstappen op vloerverwarming.

Vloerverwarming

Behaaglijk

Je huis verwarmen door middel van vloerverwarming zorgt niet alleen voor een behaaglijk wooncomfort door betere warmteverdeling, het is ook nog eens zuinig, omdat er met lagere temperaturen wordt gestookt. Bijkomend voordeel, je bent van de radiatoren af, die 9 van de 10 keer op een plek staan waar je iets anders had willen zetten.

Nog een voordeel, de handige klusser kan de verwarming zelf aanleggen. Op internet staan bovendien genoeg filmpjes en alles is er te krijgen wat je nodig hebt. Er worden complete pakketten aangeboden, voor elk denkbare situatie, zie bijvoorbeeld vloerverwarming van CVkoopjes.nl.

En mijn kamerplanten dan?

Vanuit de groene hoek hoor je ook wel de nadelen over de vloer als verwarming. Bijvoorbeeld de droge lucht en dat het slecht zou zijn voor je kamerplanten. Vooral kamerplanten die je direct op de vloer plaatst.

kamerplanten

areca

Warme wortels

Of er mensen zijn die vanwege hun kamerplanten van vloerverwarming afzien… die zullen er niet veel zijn. Er is eigenlijk ook geen reden voor. De meeste planten staan hoger. In de vensterbank bijvoorbeeld. Of op tafel, in de kast, op een krukje of in een standaard. Wie toch zijn planten op een vloer verwarmde vloer zet, doet er verstandig aan om pot en vloer te scheiden met een buffertje van isolatiemateriaal of een verhoogde, binnenpot. Zo krijgen de plantenwortels het niet te warm. Opgelost.

kamerplanten

Goede eigenschappen van kamerplanten

Meer weten over de goede eigenschappen van kamerplanten, lees dan ook deze artikelen op GroenVandaag:

Luchtzuiverende planten die ons goed doen

Kwekers zetten basisschool in de planten

Actie Air so Pure levert 25.125 op voor Longfonds

Droge lucht

Remedie tegen droge lucht waren vroeger de waterbakjes die aan de radiotoren hingen. Maar wie vloerverwarming heeft, heeft geen radiotoren. Wat te doen?
Dit! Kamerplanten aanschaffen die de luchtvochtigheid vergoten. Mooie groene sfeermakers zoals, goudpalm, dracaena, varen, bananenplant en ficus.

Nee, vloerverwarming is geen grotere bedreiging voor je kamerplanten dan tocht of kou. Integendeel. Isoleer gerust je huis, stook rendabel en maak het vervolgens met kamerplanten echt gezellig. Helemaal goed.

foto-credits: bloemenbureau holland

Nog meer over woonplanten in najaar en winter

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Zuiver groen: woonplanten van de maand oktober

De vijf best verkochte kamerplanten

Varens: Woonplanten van de maand februari