1x per jaar Via Gladiola – Via Gladiola. Een keer per jaar is de St. Annastraat in Nijmegen de beroemdste straat van heel Nederland. Dat is op de slotdag van de 4-daagse, als de heilige Sint Anna plaats moet maken en haar straat voor 1 dag wordt omgedoopt tot de Via Gladiola, waar zich een ware triomftocht ontrolt: het binnen halen van de helden. We kennen allemaal de beelden van de journaals.

1x per jaar Via Gladiola

Overwinning en kracht

De naam Via Gladiola dateert van 1983, toen er een gladiool naar de 4-daagse werd vernoemd. Sindsdien krijgen wandelaars die de tocht voltooien van toeschouwers als eerbetoon bossen gladiolen toegestopt, symbool voor overwinning en kracht.

Romeinen

Volgens de overlevering dateert de uitdrukking ‘Dood of de gladiolen’ uit de Romeinse tijd. In de arena’s streden gladiatoren op leven en dood om het publiek te vermaken. De verliezer liet het leven, de winnaar werd naar het schijnt bedolven onder toegeworpen gladiolen.

De Romeinse connectie is nog af te leiden uit het woord gladiool, in Latijn ‘gladius’, wat zwaard betekent. Zo genoemd omdat het zwaard uiterlijke overeenkomsten vertoont met de bloem.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag:  Bloemen: het ultieme symbool van dankbaarheid

via gladiola ien

Commerciële kans

De traditie kan ook op een meer praktische manier worden verklaard. Juli-augustus is de bloeitijd van de gladiool. Van oudsher zitten er rond Nijmegen nogal wat gladiolenkwekers. De 4-daagse bood hen een commerciële kans.

100-ste editie

In 2016 wordt de 100ste editie van de vierdaagse gehouden, van 19 tot en met 22 juli. Zie voor meer informatieInformatie 100 ste 4-daagse.

Foto’s met dank aan Ineke Piket uit Leiden. Editie 2015 is haar 24ste deelname.