Nationale Tulpendag 2017 – Op zaterdagochtend 21 januari leggen tulpenkwekers op de Dam in Amsterdam de ‘Dutch Design’ tuin aan; vanaf 13.00 uur mag iedereen gratis een bos tulpen plukken. Ontwerper Floris Hovers is verantwoordelijk voor de vormgeving van de reusachtige pluktuin met ruim 200.000 tulpen en zal de tuin officieel openen.

Nationale Tulpendag 2017

Heel veel tulpen

nationale tulpendag

Dutch Design

Het thema van de Nationale Tulpendag 2017 is ‘Dutch Design’. Floris Hovers maakte op verzoek van de tulpenkwekers het tuinontwerp. Hovers: “Met mijn werk zet ik graag de schoonheid van de eenvoud centraal. De tulp is wat dat betreft misschien wel de ultieme bloem. Voor het tuinontwerp heb ik bloeiende bollenvelden als uitgangspunt genomen. Lange rijen met volop kleur die weliswaar rechthoekig lijken, maar het vaak niet zijn. Dat komt ook terug in het tuinontwerp. Als knipoog naar de wonderlijke natuur zijn in de lange banen ook kleine vlakken met een kleurafwijking aangebracht.” In de pop-up tulpentuin is een mix van verschillende kleuren te zien: geel, oranje, rood, wit, roze en paars.

Tulpenfeestdag

Nationale Tulpendag, de derde zaterdag van januari, wordt voor het zesde jaar op rij gehouden. Op deze feestelijke dag wordt de start van een nieuw snijtulpenseizoen gevierd. Tot en met eind april is de voorjaarsbloem weer verkrijgbaar in de meest verschillende soorten en kleuren.

nationale tulpendagFloris Hovers

Floris Hovers (1976) uit Raamsdonksveer studeerde in 2004 af aan de Design Academy Eindhoven. In 2006 richt hij zijn eigen ontwerpstudio op en ontvangt in 2011 de Sanoma Woonaward ‘Jong Talent’. Bekende werken zijn onder meer de stoel Fixed, de Stoklamp, de Plankmeubelserie, het Strafbankje, het Flessenbootje en zijn serie van iconische ArcheToys. Deze serie vormt onderdeel van de vaste collectie van het Stedelijk Museum Amsterdam.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Programma Tulpendag 2018 bekend

Meer over Tulpendag

Lees ook deze artikelen op GroenVandaag:

Flora Munster is tulpenprinses 2019

Quinty Trustfull krijgt eigen tulp op tulpendag

en nog veel meer…

Zie voor voorgaande nationale tulpendagen GroenVandaag: Nationaal feest van de Tulp.