25 Botanische Tuinen – Tuinen in het teken van de botaniek zijn niet zomaar fleurig lapjes groen met een muur erom heen. Het zijn de levende en evoluerende musea van de botanie, de kennis van planten. In 25 tuinen in Nederland gewijd aan botaniek groeien en bloeien bijna 20.000 soorten planten. Er is een grote verscheidenheid: bomentuinen, kruidentuinen, universitaire hortussen, landgoederen en sommige zijn zelfs onderdeel van een dierentuin. Er zijn gloednieuwe, gelegen op een industrieterrein, of zeer oude: bij een kerk of klooster. Elk tuin met een eigen sfeer, kleur en karakter.

25 Botanische Tuinen

In Nederland

botanische tuinen

Prachtig overzichtswerk

Er is nu een nieuw overzichtswerk in de maak over alle 25 botanische tuinen in ons land. Meer dan 25 auteurs schrijven mee aan dit overzicht. Eenheid qua stijl en uitstraling wordt gewaarborgd door de ervaren redactie. De uitgave verschijnt april 2017 bij Natuurmedia.

Praktisch

– Uitgave: NVBT i.s.m. Uitgeverij Natuurmedia
– Rolf Roos & Joke ‘t Hart (redactie)
– 168 pagina’s, ingenaaid
– Formaat 17 bij 24,5 cm
– Prijs € 14,50; voorintekening 9,95
– ISBN 9789082433630
– Lancering: 13 april 2017

Voorintekening via: natuurmedia

[intro-foto: rgb stock, mokra, Marcelo Mokrejs]

Lees ook dit artikel op GroenVandaag, over botaniek op onze postzegels.

Keurmerk

Alle tuinen dien zich van het 'keurmerk' botanisch mogen voorzien en bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen zijn aangesloten kun je vinden in dit overzicht. Klik op de spelden om meer informatie te krijgen over betreffende tuin.

Biodiversiteit

Deze tuinen van de botanie maken zij zich onder andere sterk voor bewustwording rondom biodiversiteit. Tal van plantensoorten zijn de afgelopen decennia verdwenen of worden op dit moment met uitsterven bedreigd. Planten die een belangrijke schakel zijn in ons ecosysteem. Als schakel in die keten hebben zij direct en indirect invloed op de kwaliteit van leven van mens en dier. De tuinen kweken, onderhouden en beschermen een grote rijkdom aan planten en brengen het publiek met deze planten in contact.

Kennis en kunde

Planten die bedreigd zijn, die niet meer voorkomen in Nederland, of die helemaal nergens meer voorkomen in het wild. De kennis en kunde van de medewerkers in de tuinen over deze planten is van grote betekenis voor het behoud van biodiversiteit.

LEESTIP: Lees ook dit artikel op GroenVandaag: Greennest Gallery Utrecht in de Botanische Tuinen