DEN HAAG – Ter gelegenheid van het Jaar van de Botanische Tuinen in 2017 geeft PostNL nieuwe postzegels uit. Tien bijzondere planten en bomen staan op de zegels afgebeeld. Deze kroonjuwelen zijn alle afkomstig uit botanische tuinen in Nederland.
 

Botanische postzegels

Nederland kent ruim dertig botanische tuinen. Vierentwintig daarvan zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT). De vereniging heeft 2017 in het teken gesteld om de meest bijzondere, vreemde en met uitsterven bedreigde soorten planten en bomen in de spotlights te zetten. In deze tuinen staan 47.000 planten en bomen uit de hele wereld.

Individuele karakter zichtbaar op postzegel
Uit een selectie van circa honderd mogelijke planten en bomen koos ontwerper Robbert Zweegman tien ‘kroonjuwelen’ uit voor het nieuwe postzegelvel. Hij liet natuurfotograaf Edwin Giesbers deze allemaal vrijstaand fotograferen. “Hiermee wordt het individuele karakter van de plant of boom zichtbaar, als symbool voor de botanische tuin. Daarmee voorkom je afleiding van de omgeving, heb je geen context en geen andere planten in de buurt”, verklaart Zweegman de keuze voor de afbeeldingen.

Bekende botanische tuinen op postzegelvel
Op de postzegels staan bekende planten en bomen afgebeeld. Verschillende daarvan zijn de wolfskers (Hortus Botanicus Amsterdam), de zwarte nieswortel (Nederlands Openluchtmuseum Arnhem), de gele trompetbekerplant (Botanische Tuin Kerkrade), de rode zonnehoed (Hortus Alkmaar) en de vlamtrompet (Botanische Tuinen Utrecht). Zweegman koos ervoor om ook de Latijnse naam van iedere plant of boom in het ontwerp te benoemen. Hiermee refereert hij aan de Zweedse plantkundige Carl Linnaeus, die in de 18e eeuw planten en bomen in logische categorieën indeelde en daar een tweedelige Latijnse naam aan gaf.

Verkrijgbaarheid
Het postzegelvel ‘Botanische Tuinen in Nederland’ telt tien postzegels met de waardeaanduiding Nederland 1, bedoeld voor post tot 20 gram met een bestemming binnen Nederland. De postzegelserie is vanaf 24 april te koop bij alle winkels van Bruna en via Collectclub.nl. De geldigheidstermijn is onbepaald.