LEIDEN – 2017 is het Jaar van de Botanische Tuinen. In 25 botanische tuinen verspreid over heel Nederland opent op 22 april de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’. Deze tentoonstelling is het eerste deel van een publieksprogrammering, waarbij de collecties van alle tuinen op innovatieve wijze worden ontsloten.

Botanische tuinen

Speciaal voor deze tentoonstelling ontwikkelde projectpartner Waag Society een app: Hortus Chat, én zijn de collecties van de tuinen online te raadplegen.

Bij het Jaar van de Botanische Tuinen hoort een nieuwe identiteit, waarin de tuinen naar voren treden als HORTUS Botanic Guardians: hoeders en poortwachters van biodiversiteit. Het Jaar van de Botanische Tuinen komt tot stand dankzij steun van de Nationale Postcode Loterij.

botanische tuinen

Hortus Chat met Kroonjuwelen
De nadruk in het Jaar van de Botanische Tuinen ligt op de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’.In 25 tuinen staan de vreemdste, mooiste, meest bedreigde en verrassende planten in de spotlight. Bezoekers van de tuinen krijgen deze gepresenteerd op een vernieuwende manier: via Hortus Chat.

Deze app werkt met GPS en stuurt je een bericht als je dicht bij een kroonjuweel bent. ‘Heb je die grote boom met hangende takken en bijzondere bladeren gezien? Dat ben ik!’ zegt dan opeens Ginkgo biloba.
Via Hortus Chat worden dingen zichtbaar die je anders misschien niet snel opmerkt: hoe een bepaald blad voelt, hoe een specifieke plant geurt, waarom een plant is zoals hij is. De app is voor iPhone en Android beschikbaar.

botanische tuinen

Hortus Chat
Hortus Chat is een app waarmee je met de kroonjuwelen in de tuinen kunt praten. Loop door de botanische tuinen van Nederland en word automatisch gewaarschuwd als je bij een plant in de buurt bent. Hortus Chat stuurt je een berichtje; daarna kun je praten met planten.

 

Website
Vanaf 23 maart kunnen bezoekers ook terecht op de vernieuwde website. Op www.botanischetuinen.nl staan de gegevens van de planten uit alle NVBT-tuinen in Nederland. Zo is het mogelijk om de collecties van de botanische tuinen te raadplegen, met beeld en verhalen over toepassing en gebruik van de planten door de mensen, bedreigingen in de natuur, kleur en geur en schoonheid.
Bezoekers kunnen zo goed voorbereid de tuinen gaan bezoeken om daar de planten van hun voorkeur in al hun luister en schoonheid te aanschouwen. In de tuinen verleiden de planten de bezoekers met hun verhalen, via de app, maar ook via de verhalen van enthousiaste rondleiders.

Boek Botanische Tuinen in Nederland
Vanaf de opening van de tentoonstelling ‘Kroonjuwelen’ is ook het boek ‘Botanische Tuinen in Nederland’ beschikbaar. Rolf Roos en Joke ’t Hart schreven met meer dan 25 auteurs de portretten van de tuinen; hun geschiedenis en karakter. Het boek is een handzaam en betaalbaar overzichtswerk (176 pagina’s, € 14,50) en is verkrijgbaar bij alle botanische tuinen in Nederland en via www.natuurmedia.nl. ‘Botanische Tuinen in Nederland’ kwam mede tot stand dankzij een bijdrage van het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Het Jaar van de Botanische Tuinen in een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen (NVBT).