4 Hydrangea cultivars – Op 7 september 2021 heeft de keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging van Boskoopse Culturen na veldkeuring vier KVBC-Awards toegekend. Het gaat om vier nieuwe cultivars die zijn veredeld en ter keuring aangemeld door Alex Schoemaker Living Creations uit Boskoop.

4 Hydrangea cultivars

4 hydrangea cultivars

4 Onderscheiden met goud en zilver

Een KVBC-Award Goud is gegaan naar Hydrangea paniculata Living Pinky Promise. Drie KVBC-Awards Zilver zijn toegekend aan Hydrangea paniculata Little Blossom, Living Sugar Rush en Living Pink & Rose.

4 hydrangea cultivars

Bekroond met Zilver

Little Blossom

Een compacte, regelmatig groeiende plant met stevige takken. De plant groeit niet al te hoog. Een opvallende eigenschap, deze hortensia is door de kweker goed te forceren; waardoor het mogelijk is om rond eind mei/begin juni planten in knop te verkopen, dus ruim voor de grote hausse aan andere cultivars. De bloempluimen bestaan voor circa 75% uit steriele bloemen, die donker rozerood verkleuren.

4 hydrangea cultivars

Living Sugar Rush

Een zeer regelmatig gevormde, breed vaasvormige tot bolronde plant. Hierdoor leent deze cultivar zich goed voor toepassing in plantvakken. De bladeren zijn wat lichter groen dan bij de andere cultivars. Deze hortensia heeft de opvallende eigenschap dat de steriele bloemen niet roze(rood) verkleuren bij uitbloeien. Ze krijgen een zeer lichtroze gloed, maar de kleurindruk blijft wit.

4 hydrangea cultivars

Living Pink & Rose

Een duidelijk forser groeiende plant met vrij lange, zeer stevige takken. De plant lijkt het meest op ‘Renhy’, maar heeft stevigere twijgen, zeker op jonge leeftijd. Ook zijn de bloempluimen iets regelmatiger van vorm. In één plant verschilt de taklengte steeds, waardoor de bloempluimen op verschillende hoogtes tot ontwikkeling komen. Ondanks de forse verschijning heeft deze hortensia toch iets elegants.

4 hydrangea cultivars

Bekroond met Goud

Living Pinky promise

Deze hortensia kan het best worden omschreven als een lager en compacter groeiende ‘DVPPinky’, met de plantvorm van ‘Silver Dollar’. De plant groeit mooi compact en regelmatig, heeft een uitstekende vertakking, stevige takken en de witte bloemen kleuren prachtig donker rozerood bij uitbloeien. De donkere twijgen voegen nog wat meer kleurdiepte toe.