4 manieren – Met het oog op duurzaamheid is het verstandig om ook in de tuin te kijken naar manieren om milieuvervuiling en energieverspilling te voorkomen. Er zijn tal van manieren waarop je jouw tuin duurzamer kunt maken. Van een waterfilter installeren tot het gebruiken van compost als bodembedekker; met de juiste maatregelen kun je een verschil maken voor zowel het milieu én je portemonnee! In dit artikel geven we enkele tips over hoe jij je tuin duurzaam kan maken.

4 manieren

om je tuin duurzaam maken

4 manieren om tuin duurzamer te maken

foto: pixabay

1- Een waterfilter installeren

In de eerste plaats is het van groot belang om een waterfilter te installeren in je tuin wanneer je duurzaamheid op prijs stel. Met waterfilters zorg je er namelijk voor dat het water uit de kraan zacht wordt, waardoor het water minder kalk bevat. Water dat veel kalk bevat kan ervoor zorgen dat je vaker je tuin schoon moet maken. Denk dan bijvoorbeeld aan tuintegels die kalkresten bevatten nadat je ze met water hebt schoongemaakt. Hierdoor zal je vaker schoonmaakmiddelen moet gebruiken, wat niet duurzaam is. Dit voorkom je dus door waterfilters te laten installeren.

2- Inheemse plantensoorten

Ten tweede is het verstandig om inheemse plantensoorten in je tuin neer te zetten. Inheemse plantensoorten zijn namelijk een stuk duurzamer dan exotische planten. Dit komt doordat je deze plantensoorten niet hoeft te importeren van een ander continent, wat veel bespaart op het gebied van CO2 uitstoot. Bovendien is het gezonder voor het ecosysteem doordat er geen bomen in je tuin zullen zijn die er niet thuishoren.

3- Van compost gebruik maken

Verder is het verstandig om van compost gebruik te maken. Compost is een natuurlijke wijze waarop jij de planten in je tuin kunt laten groeien. Het is duurzaam doordat je van bijvoorbeeld groenteresten gebruik kunt maken om compost te krijgen. Bovendien is compost een stuk duurzamer dan kunstmest doordat het geen schade aan kan richten aan de grond van je tuin.

4- Voor milieuvriendelijke materialen kiezen

Tot slot is het zaak om voor milieuvriendelijke materialen te kiezen om je tuin duurzamer te maken. Veel tuinen bevatten namelijk materialen die niet natuurlijk zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan kunststof of plastic. Dit soort materialen laten schadelijke stoffen achter zoals microplastics, die slecht zijn voor het milieu. Wanneer je dus geen schade aan je tuin aan wil richten, is het altijd beter om voor natuurlijke materialen als hout of natuursteen te kiezen voor je tuin.

Al met al zijn er meer dan genoeg materialen te vinden die je tuin een duurzaamheidsboost kunnen geven. Door een of meerdere van deze tips te benutten, zal je de lokale omgeving van je tuin gezond houden. En wil je helemaal opgaan in je tuin, en je hebt er de ruimte voor, dan is een tuinhuis een verrijking voor je buitenleven. Wij wensen je alvast veel succes met het toepassen van al deze adviezen.

En denk ook eens aan een klimaatbestendige tuin.

Fotocredits introfoto: Pixabay.